Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Жовтня 2020

У справі про плагіат Шкарлета представляє той самий адвокат, що й Портнова

Інтереси т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, який судиться з нацагентством через рішення про плагіат, представляє той самий адвокат, що й першого заступника глави адміністрації президента Віктора Януковича.

Про це “Новій українській школі” повідомив керівник секретаріату Михайло Винницький Національного агентства з питань забезпечення якості освіти, чиє рішення оскаржує в суді очільник МОН.

Так, з агентством щодо плагіату Шкарлета контактує Іван Бойченюкта сама людина представляє інтереси соратника Януковича Андрія Портнова, який також судиться з агенством щодо рішення про плагіат в його роботах.

Загалом, окрім Шкарлета, з агентством щодо рішень про плагіат судяться ще четверо людей:

  • Андрій Портнов – Окружний адміністративний суд міста Києва частково задовольнив його позов, агентство подало апеляцію;
  • Катерина Кириленко – триває справа в ОАСК;
  • Володимир Мішалов – рішення на користь Мішалова в суді першої інстанції, агентство подало апеляцію;
  • Іван Гриценко – рішення на користь Гриценка в суді першої інстанції, агентство готує апеляцію;

Наразі НАЗЯВО не отримало офіційного повідомлення від ОАСК щодо позову Шкарлета.

Також Винницький пояснює програші агентства в суді першої інстанції тим, що він інтерпретує все, що стосується плагіату, з погляду законодавства про інтелектуальну власність, а не законодавства про освіту.

Як пояснив він, з погляду законодавства про інтелектуальну власність має бути сторона, яка постраждала через плагіат. Тому позивачем у такий справі має бути людина, в якої “списали” – іншими словами, така людина має подати позов на плагіатора. Саме за такою логікою ОАСК виносить рішення на користь тих, чий плагіат підтвердило агентство – коли постраждала сторона не заявляла про порушення.

Тому в НАЗЯВО зазначають, що рішення ОАСК щодо позову Шкарлета є “передбачуваним” і готуються відстоювати свою позицію в апеляційному суді.

Зараз в агентстві намагаються довести свої позиції в апеляціях з погляду освітнього законодавства, що не вимагає постраждалої сторони.

Нагадаємо, т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет подав позов проти Національного агентства з питань забезпечення якості освіти, де просить скасувати рішення про плагіат у його наукових роботах.

11 вересня НАЗЯВО ухвалило рішення, в якому підтвердило плагіат у наукових роботах Шкарлета – для перевірки його робіт залучали міжнародних експертів. Із рішенням можна ознайомитись тут.

“Нова українська школа”

Ілюстрація: скріншот ефіру телеканалу “Рада”


Обговорення