Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Червня 2023

У старшій школі кількість предметів можна скоротити до шести, але з кожного складати ЗНО – освітній омбудсмен

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов висловив думку, що в старшій школі (10–12 класи) має бути щонайбільше шість предметів, і з кожного потрібно проводити незалежне оцінювання.

Про це Сергій Горбачов розповів у коментарі для hromadske.

“Ми маємо дуже великі проблеми в освіті, і вони виникли не тільки через війну, яка загострила ці проблеми й породила нові. В освіті є й традиційні проблеми, наприклад зміст освіти. Навіщо нам 20 предметів в 11-му класі?” – зазначив омбудсмен.

Освітній омбудсмен не ухвалює рішення про кількість предметів, однак може відстежувати ситуацію в освіті й пропонувати варіанти рішень.

“Ще як директор школи, я не раз наполягав на тому, що нам потрібно різко зменшити кількість дроблення предметних галузей і запроваджувати більш інтегровані курси, які потребують, до речі, більшої кваліфікації учителів”, – наголосив Горбачов.

Метою скорочення кількості предметів є не економія на освіті, а раціональніше й ефективніше використання грошей платників податків.

За словами Сергія Горбачова, випускники 11 класу позитивно сприйняли “ковідний” карантин, адже не треба було щодня ходити до школи. Замість цього вони могли сфокусовано готуватися до ЗНО, адже від результатів залежить майбутній вступ.

Саме цьому, на думку омбудсмена, важливо, щоб у старшій школі було щонайбільше шість предметів: три обов’язкові й три за вибором, але кожен із них треба виносити на ЗНО. Це, з погляду Сергія Горбачова, суттєво б підвищило мотивацію учнів до навчання.

“Бо тепер вони просто перестають учитися за деякими предметами, бо воно їм не потрібно, і я їх чудово розумію”, – підсумував він.

Читайте також: “Більше, менше чи дорівнює: скільки предметів вивчають українські діти порівняно з учнями в Польщі й Англії (докладна аналітика)”.

Фото: Міністерство освіти і науки України


Обговорення