Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Лютого 2024

У тернопільській школі з учнями працює капелан

Тернопільська загальноосвітня школа №11 стала першим закладом освіти України, який офіційно має капелана. Згідно з договором школи та єпархії Української греко-католицької церкви, духовним наставником учнів і вчителів став отець Роман Підгайний.

Про це розповіла заступниця начальниці управління освіти Тернопільської міської ради Ірина Сум, передає “Суспільне”.

У батьківському комітеті закладу освіти зазначили, що школа має давню традицію співпраці з УГКЦ. Так, заклад освіти користується послугами церкви, коли учні й учениці закінчують навчання (просять благословення й відправити службу), а також запрошує священнослужителів на шкільні свята, наприклад, перший і останній дзвоники.

Крім того, за словами голови батьківського комітету Андрія Бабія, більшість батьків – прихожани цієї церкви. Він також повідомив, що спочатку в них виникла ініціатива – запросити отця на позакласні уроки, аби він поспілкуватися з дітьми й “розповів їм про моральні засади та християнство”. Священник погодився робити це добровільно й на волонтерських засадах. Пізніше ініціатива вилилася в капеланство. Щоб стати шкільним капеланом, Підгайний пройшов спеціальні курси в патріаршій комісії УГКЦ, які тривали три місяці. Крім того, аби офіційно оформити ініціативу, заклад освіти та церква уклали договір і ухвалили положення про капелана.

Згідно з документами, священнослужитель повинен узгоджувати з адміністрацією школи форми й методи своєї роботи, а також толерантно ставитися до представників інших релігій і віросповідань.

За словами голови батьківського комітету Андрія Бабія, під час занять із капеланом діти:

  • розбирають загальні біблійні історії;
  • вчаться поводитися, коли заходять до храму (незалежно від конфесії);
  • вчать молитви тощо.

“Нема такого чіткого спрямування, бо всі розуміють, що є діти різних конфесій і віросповідань. На заняттях можуть бути присутні абсолютно на добровільних засадах тільки ті, хто погоджуються з цією практикою”, – додав Андрій Бабій.

Варто зазначити, що в шкільній програмі України капеланство в закладах освіти не передбачене. Тому кореспонденти “Суспільного” звернулися з інформаційними запитами щодо відповідної ініціативи до Міністерства освіти і науки України, а також до освітнього омбудсмена. Відповіді поки не отримали.

Раніше ми розповідали, що 27% шкіл України мають у програмі уроки духовно-морального спрямування.

Титульне фото й фото в тексті: “Суспільне”


Обговорення