Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Лютого 2022

У трьох областях не вистачає україномовних підручників

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до МОН через нестачу україномовних підручників у трьох областях півдня України.

Про це повідомили на сайті уповноваженого.

Тарасу Креміню надіслали чимало звернень щодо недостатньої кількості підручників українською мовою в школах Херсонської, Одеської областей та міста Миколаєва.

Найгірша ситуація склалася в тих школах, де до 1 вересня 2020 року навчали недержавною мовою.

Омбудсмен звернувся до місцевих громад, аби ті усунули порушення щодо україномовного освітнього процесу, а також забезпечили право громадян на отримання інформації та послуг у сферах суспільного життя державною мовою.

“У відповідях від органів місцевого самоврядування зазначено, що цю проблему не вдається вирішити лише перерозподілом підручників між школами, адміністративно-територіальними одиницями чи за рахунок спеціального резервного бібліофонду”, – зазначив Тарас Кремінь.

Тож омбудсмен звернувся до міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета щодо необхідності в підручниках українською мовою шкіл півдня України.

Раніше МОН просив школи не завищувати потребу у підручниках.

Читайте також: Дизайн українських підручників обмежений не нормативами, а надлишковою бароковістю – експертки про вимоги до книжок.

Нагадаємо, що 16 лютого розпочнуться онлайн-презентації підручників для 5-х класів НУШ від авторів.

Фото: автор – AlexLipa, Depositphotos


Обговорення