Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Березня 2024

Учні на Київщині створили в укритті своєї школи неформальний простір “Без віку”

Учні села Шкарівка, що на Київщині, створили в укритті свого ліцею неформальний простір “Без віку”, де школярі та школярки можуть збиратися й безпечно проводити різні заходи та активності.

Про це редакції “НУШ” розповіли в благодійному фонді “SavED”.

Втілити проєкт школярам і школяркам вдалося в межах програми громадянської освіти для молоді “UActive”, до якої вони долучилися за підтримки педагогів і адміністрації закладу освіти восени 2023 року.

“Мені здалося, що для учнів такий досвід може стати корисним. У нас чимало ініціативних дітей, які постійно щось вигадують, але не розуміють, як далі це втілити”, – ділиться вчителька Анастасія Мазуркевич, яка реєструвала школу на програму.

Серед 10 команд із Київської та Чернігівської областей, які взяли участь у програмі, 2 були зі Шкарівського ліцею:

  • “Саме ті”;
  • “Колоритм”.

До них увійшли 20 учнів з 9 до 11 класу.

Протягом серпня-листопада за підтримки менторів діти опановували навички проєктного менеджменту. У межах проєкту команда “Саме ті” запропонувала створити у своєму закладі освіти неформальний простір для самопізнання й рефлексії “Без віку”, адже на той час старшокласники не мали місця, де б вони могли збиратися й проводити час з однолітками.

“У нашій школі не вистачало такого місця, де діти могли б бути собою. Простір “Без віку” має дати учням шлях до розкриття їхньої креативності”, – розповідає одинадцятикласник Назар Д’яченко.

Оскільки всі класи були зайняті під свої активності, підлітки звернули увагу на шкільне укриття, яке тоді було частково придатне для перебування в ньому.

Наприкінці програми відбувався пітчинг проєктів усіх 10 шкіл-учасників UActive, але за оцінкою журі учасники зі Шкарівки не отримали грант. Утім, за підтримки БФ “SavED” учням і ученицям вдалося залучити 2 500 доларів на реалізацію задуму від організації “US-Ukraine Foundation”.

Оновлювали простір школярі власноруч. Разом із колегами-учнями з іншої команди, учителями й працівниками школи вони:

  • пофарбували стіни;
  • нанесли лого й напис проєкту;
  • закупили техніку (софіти, колонки, мікрофони, проєктор, екран).

Ще до відкриття підлітки провели в школі книжковий бал. Крім того, там відбувся літературник до дня народження поетеси Ліни Костенко. У планах учнів також провести музичний бал, присвячений Євробаченню, кіновечори, воркшопи, корисні зустрічі тощо.

Невдовзі в Шкарівському опорному ліцеї-гімназії відкриється ще один проєкт, розроблений у межах програми UActive. На грант у 50 000 грн від Європейського центру ім. Вергеланда та “SavED” школярі команди “Колоритм” облаштовують внутрішній дворик закладу освіти, де також планують проводити культурні проєкти.

Читайте також: “За два роки повномасштабної війни діти у прифронтових регіонах провели понад 7 місяців в укриттях – ЮНІСЕФ”.

Титульне фото й фото в тексті: БФ “SavED”


Обговорення