Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Жовтня 2024

Учнівство початкових класів забезпечать безплатним харчуванням

З жовтня 2024 року учнів і учениць 14-х класів забезпечуватимуть безплатним харчуванням. Для цього з державного бюджету виділили 2 мільярди гривень, які громади отримають у формі субвенції.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

У МОН нагадали, що раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а витрати покривали коштом місцевих бюджетів [громади також могли з власної ініціативи профінансувати харчування учнів початкової школи, але не всі мали таку можливість, – ред.].

Як додали в МОН, механізм розподілу коштів державної субвенції, затверджений урядом, забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти України. Зокрема, громади зможуть використати кошти як для придбання харчових продуктів, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу.

Основними умовами для отримання субвенції закладами освіти є:

  • можливість організації гарячого харчування для всіх учнів і учениць початкових класів;
  • заклад освіти має працювати в очному або змішаному форматі;
  • розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 511-х (12) класів;
  • дотримання школами вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 305, норм НАССР і законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.

“Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для всіх учнів і учениць початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку”, – додали в МОН.

Раніше ми розповідали, що МОН презентувало оновлений збірник рецептур для харчування школярів.

Титульне фото: автор – Микола Токар, Стрілківський ліцей (Львівська область)


Обговорення