Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Січня 2023

Учителі в школі-інтернаті на Житомирщині три місяці без зарплати: заборгованість офіційно не зареєстрована

У Довбиській спеціалізованій школі-інтернаті (Житомирська область) педагоги станом на 4 січня не отримали зарплату за три останні місяці 2022 року. Востаннє вчителі отримували частину зарплати в жовтні. 

Про це повідомляє “Суспільне”.

За словами Лілії Полуковської, заступниці директора школи, останнім часом працівники отримували лише зарплату, без авансу, і з великими затримками.

Позиція департаменту освіти і науки Житомирської ОВА в тому, що директор закладу вчасно не повідомив про збільшення кількості учнів – і, відповідно, штату освітян. Отже, виник дефіцит зарплатного фонду: грошей на збільшення кількості ставок не передбачили.

“Кожна із наших спеціальних шкіл-інтернатів проходить процедуру погодження, ведення штатних розписів шляхом розгляду їх на засіданнях сесій та постійних комісій обласної ради. Виходить так, що директор вирішив проігнорувати цю процедуру. І в результаті ми отримали те, що отримали. Директор і досі говорить про заборгованість, яка зростає, але про те, що до цього призвели його неправомірні дії як керівника закладу, мовчить”, – пояснила представниця департаменту освіти і науки Житомирської ОВА Злата Безкоровайна.

В.о. директора Довбиської спеціалізованої школи-інтернату Вадим Романчук не згодний із таким тлумаченням ситуації: “Я не розумію, в чому я тут можу бути винним, оскільки кількість штатних працівників погоджується відповідно до кількості класів вихованців закладу. Всі звіти по кількості дітей, по штату ми подаємо до п’ятого вересня до департаменту освіти”, – відповідає він на твердження ОВА.

За словами однієї з виховательок закладу, зараз педпрацівники “проживають” ті заощадження, які робили на “чорний день”, дехто користується кредитними картками.

В.о. директора департаменту освіти і науки області Наталія Осипович стверджує, що заборгованість можна буде ліквідувати лише після того, як директор школи погодить із облрадою кількість учнів та штатний розпис. Для цього він має звернутися до засновника, подати реальну чисельність штату.

“Заборгованості по зарплаті не зареєстровано, … тому ми не можемо навіть офіційно говорити, що є заборгованість”, – коментує посадовиця.

Як педагогам виплачуватимуть зарплату, в обласній раді обіцяють вирішити за тиждень.

В.о. голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма пояснює: “…розпорядником коштів у нас є обласна військова адміністрація. Вони знають про цю ситуацію. Знає про цю ситуацію і обласна рада. Будемо розбиратися, не скажу, що це буде завтра-післязавтра, радше вже після Різдва ми повернемося до цього питання – зберемо гуманітарну комісію і будемо обговорювати, як вийти з цієї ситуації”.

Читайте також: “Заборгованостей зарплат учителям не буде: Уряд ухвалив перерозподіл освітньої субвенції 2022 року”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення