Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Січня 2024

Україна, російське вторгнення й Тарас Шевченко: “Вікіпедія” назвала 50 найпопулярніших статей у 2023 році

Минулого року українці найчастіше читали у “Вікіпедії” про Україну – допис набрав майже 1,7 мільйона переглядів і очолив список 50 найпопулярніших статей ресурсу.

Про це повідомила ГО “Вікімедіа Україна”.

До рейтингу увійшли дані кількості переглядів за період від 1 січня до 31 грудня 2023 року. Зокрема, третина найпопулярніших статей тим чи тим чином стосуються російсько-української війни. Це транслює інтереси та переживання українського суспільства.

Після публікації про Україну, далі в рейтингу стаття про повномасштабне вторгнення росії в Україну (2 місце й понад 1,3 мільйона переглядів) та українського “Кобзаря” Тараса Григоровича Шевченка (3 місце й майже мільйон переглядів).

До десятки лідерів також увійшли дописи про:

  • Київ;
  • володимира путіна;
  • Валерія Залужного;
  • Збройні сили України;
  • українську абетку;
  • українську мову;
  • Лесю Українку.

Крім того, з рейтингу можна помітити, що українці минулоріч активно цікавилися історичними подіями, нариклад, Першою та Другою світовими війнами, Київською Руссю, Волинською трагедією та Голодомором 1932-1933 років.

А також прагнули докладніше ознайомитися з біографіями діячів минулого та сьогодення: Валерія Залужного, Володимира Зеленського, Кирила Буданова, Івана Франка, Лесі Українки та Степана Бандери.

Рейтинг 50 найпопулярніших статей у 2023 році виглядає так:

Цікаво, що в 2022 році найпопулярнішими в українській “Вікіпедії” були статті про російське повномасштабне вторгнення та політичного діяча Олексія Арестовича. Але остання цьогоріч навіть не увійшла до рейтингу.

Читайте також:Військові читають вірші з окопів, а за кордоном перекладають поезію поета: як проходить “Стус-фест”

Титульне фото – “НУШ”; інфографіка в тексті – ГО “Вікімедіа Україна”


Обговорення