Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Червня 2023

“Українська перетворилась на декорацію, яку висувають лише на уроці”: письменниця закликає розширити вжиток мови в школах

Письменниця Лариса Ніцой, відома своєю проактивною позицією із захисту української мови в публічному просторі, опублікувала звернення до міністра освіти і науки Оксена Лісового щодо функціонування державної мови в освітньому процесі.

Із повним текстом звернення можна ознайомитися на Facebook-сторінці авторки.

Зокрема, Лариса Ніцой запропонувала міністру виступити із законодавчою ініціативою, а саме, подати до Верховної Ради України законопроєкт із доповненнями до Закону “Про освіту”.

“Оскільки основним інструментом утвердження “руского міра” серед дітей і дорослих є російська мова, прошу в законопроєкт включити такі два пункти, які б доповнили чинний Закон “Про освіту”, а саме:

  • На території навчально-освітніх закладів комунальної, державної та приватної власності мовою освітнього, виховного процесу та мовою спілкування є державна мова (окрім уроків з вивчення іноземної мови).
  • Мовою заходів, які проводять дошкільні, шкільні та вищі навчальні заклади поза межами території навчального закладу, є державна мова (окрім заходів з вивчення іноземної мови)”.

Як зазначає Ніцой, відсутність цих пунктів у Законі України “Про освіту” “призвела до величезної шкоди, оскільки ні вчителі, ні діти не вважають перерви, спілкування між собою та заходи на території школи чи поза територією школи (наприклад, екскурсії) освітнім процесом – і це все відбувається (особливо в міських освітніх закладах) здебільшого або часто мовою ворога”.

За словами письменниці, українська мова перетворилася на декорацію, яку “висувають на уроці і засовують подалі, щойно закінчується урок/заняття”. А коли мовою стосунків є російська, це сприяє ментальному зросійщенню молоді.

Читайте також: “У Дніпрі директорка школи й учителька математики отримали догани за недотримання мовного законодавства”.

Фото: ілюстративне – “Радіо Свобода” 


Обговорення