Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Серпня 2021

Українські підлітки менш готові до спілкування з представниками інших культур, ніж однолітки з розвинутих країн – PISA

PISA провела дослідження серед 15-річних школярів про те, як українські учні спілкуються з іноземцями.

Переклад дослідження 2018 року опублікований на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Дослідники порівняли ситуацію в Україні, розвинутих, та сусідніх країнах. Аналізували спілкування підлітків у тих випадках, якщо рідна мова спілкування співрозмовника відмінна від мови підлітка.

Майже 88% українських учнів під час спілкування своєю рідною мовою з людьми, які мають іншу рідну мову, намагаються уважно слухати, що ті кажуть. Якщо під час такого спілкування буде непорозуміння, 84% учнів шукатимуть способи для його подолання. З них намагатимуться детально все пояснювати – 71 % учнів.

Українські учні гірше за учнів із країн Організації економічного співробітництва та розвитку готові до відкритого спілкування з людьми з інших культур, гірше розуміються на особливостях міжкультурних контактів та способах їх ефективного здійснення.

В Україні учні зі сільської місцевості та із закладів профтехосвіти найменше готові до міжкультурного спілкування. Найбільшу готовність демонструють учні ліцеї,в гімназій та спеціалізованих шкіл.

Українські школярі менш готові до спілкування з представниками інших культур, ніж їх однолітки з сусідніх країн – PISA

Є позитивний зв’язок між розумінням особливостей міжкультурного спілкування та іншими якостями, необхідними для життя в глобалізованому світі.

У всіх країнах поблизу дівчата більше готові до міжкультурного спілкування, ніж хлопці. Причому найбільший розрив на користь дівчат – у Молдові, Україні, Естонії, а найменший – в Угорщині та Білорусі.

В Україні, як і в більшості країн, підлітки переважно спілкуються з людьми інших країн у колі своїх друзів. Але в невеликих населених пунктах (село, містечко, невелике місто) ця частка стає рівною частці підлітків, які спілкуються з іноземцями у межах своїх родин.

Українські школярі менш готові до спілкування з представниками інших культур, ніж їх однолітки з сусідніх країн – PISA

Дослідники зазначають, що контактування учнів із представниками інших країн можуть стимулювати зацікавлення вивченням культур та звичаїв цих країн і допомогти учням набути різних здібностей та поглядів, необхідних для життя в багатокультурному світі.

PISA-2018_UKRinFocus_15_2021

Завантажити PDF

Раніше PISA досліджувала те, як українські підлітки ставляться до мігрантів та інших культур.

Фото: автор – william87, Depositphotos


Обговорення