Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Лютого 2023

Українські підлітки підхопили російський рух “ПВК “Редан””: що це таке і чим загрожує

У низці міст України відбулися “вуличні акції” за участі молоді й підлітків. За повідомленням з соціальних мереж, це так званий рух “ПВК “Редан””, який поширений у росії. Зокрема, у Харкові поліція затримала підлітків, щоб попередити масову бійку. Правоохоронці встановили 245 учасників цього заходу – “флешмобу”, який запустила рф. З батьками проведуть профілактичні бесіди.

“Українська правда” узагальнила те, що наразі відомо про це явище.

Інформацію про новий рух почали активно поширювати в медіа та соцмережах після масового затримання підлітків у ТРЦ великих міст росії. Причиною арештів стали масові бійки, які влаштували представники нової молодіжної субкультутри – “ПВК “Редан””.

Учасники називають себе “павуками”, зображення яких з цифрою 4 носять на одязі. Підлітки вважають себе “неформалами”, при цьому стверджують, що не мають стосунку до військових формувань, а “ПВК” (за аналогією з “ПВК “Вагнер””) назвалися “по приколу”.

Появу субкультури пов’язують з аніме-серіалом “Hunter x Hunter”, у якому є бандитське угрупування під назвою “Геней Рьодан”, символами якого були павук і цифра 4.

Підлітки себе кримінальною групою не вважають. Водночас пропагандистські російські ЗМІ стверджують, що “редани” – “психологічна операція України, яка радіє бійкам в російських ТРЦ”. У Росії давно “борються” з мангою та аніме, окремі з них забороняють у судовому порядку.

Скільки саме “реданів” в Україні, невідомо. Гуртуються вони за допомогою соціальних мереж, де закликають “мститися за кожного неформала”. Зібрання підлітків, крім Харкова, помітили у Черкасах, Львові, Івано-Франківську.  Підлітки, які ідейно протистоять “ПВК “Редан””, теж збираються разом, щоб влаштувати бійку.

Патріотичну українську молодь непокоїть те, що цей рух має російське походження.

Фото із затримання в Харкові

Начальник ГУНП в Харківській області Володимир Тимошко звернувся до батьків із закликом: “Будьте уважними з вашими дітьми, підтримуйте з ними постійний зв’язок, допомагайте їм розібратися в тому, що відбувається, де добро, а де зло. Війна йде не тільки на полі бою. Ворог хоче знищити нашу країну і використовує наших з вами дітей задля досягнення своїх кровожерливих цілей. Тільки разом ми зможемо це зупинити”.

Читайте також: “Що таке кібербезпека, як вчити дітей бути обачними в інтернеті та корисні ресурси для навчання”.

Фото: соцмережі, Національна поліція 


Обговорення