Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Квітня 2023

Українсько-польська комісія працюватиме над удосконаленням змісту підручників з історії та географії – МОН

Під час зустрічі міністр освіти і науки України Оксен Лісовий і надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі серед інших тем обговорили діяльність українсько-польської комісії з питань підручників.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

На зустрічі обговорили питання підтримки українських здобувачів освіти, які знайшли прихисток у Польщі, і забезпечення освітніх прав представників української та польської національних меншин в Польщі та Україні відповідно.

У контексті удосконалення змісту підручників сторони домовилися про взаємодію в межах діяльності українсько-польської комісії з питань удосконалення шкільних підручників з історії та географії.

Нагадаємо, що, згідно з нещодавнім дослідженням, у сучасних польських підручниках Україна ХХ століття майже не представлена як самостійний суб’єкт історії, а включена в контекст польських подій – крім поодиноких сюжетів, які стосуються періоду революції 1917–1921 років, а також періоду незалежної України після 1991 року. Разом з тим науковці Українського інституту вважають, що порівняно з іншими європейськими підручниками польські – це позитивний приклад, адже історія конфліктів, на переконання авторів, залишилася в минулому, а її розуміння й примирення історичної пам’яті українського і польського народів є основою добросусідства сьогодні.

Фото: Міністерство освіти і науки України


Обговорення