Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Лютого 2023

Уроки в укриттях, пунктах незламності, на заправках: історії, якими поділилися освітяни й батьки

“НУШ” публікує другу добірку “історій незламності”, які освітяни й батьки надіслали на нашу пошту у відповідь на пропозицію розповісти про свій досвід.

Як учителі дають раду дистанційним заняттям, коли вимикають світло і немає зв’язку?

Освітянка Ольга Ступак з Нікополя, який щодня зазнає обстрілів від окупантів з іншого боку водосховища, вимушено переїхала до Львівської області. Уроки для четвертого класу іноді проводить з пункту незламності у приміщенні селищної ради. “У випадку відсутності світла доводиться долати відстань близько трьох кілометрів, щоб проводити уроки“, – розповіла Ольга Анатоліївна.

Ольга Ступак

У схожий спосіб вирішує проблему відсутності зв’язку Ганна Василенко – вчителька української мови і літератури з Миколаєва, яка через повномасштабну війну опинилася в невеликому селищі у Чернівецькій області. Світла тут часом не бувало по 12-17 годин. Освітянка вичерпувала тарифний план мобільного інтернету і на своїй, і на синовій SIM-картці, адже викладала в його класі. Працювала ночами, коли було світло, щоб підготуватися до уроків, перевірити роботи учнів, чергувала синхронне навчання з асинхронним.

Пізніше Ганна Василенко дізналася, що місцева заправка за пів години ходьби від її помешкання працює на генераторі, а ще проводила урок у ЦНАПі, де облаштовано пункт незламності.

Ганна Василенко

Для контрольного переказу в шостому класі вчителька використала дошку “Padlet”: це дозволило додати аудіофайл, записаний з власного голосу, розмістити покрокову інформацію. Однак педагогиня зазначає, що для школярів такого віку цього замало – вони все-таки потребують особистих пояснень від учителя.

У Великоомелянському ліцеї (Рівненська область), коли немає світла, заняття відбувають при ліхтарях, а під час повітряної тривоги продовжуються в укритті. “Навчаємо заради Перемоги“, – написали викладачі, які надіслали ці фото до редакції.

Великоомелянський ліцей-1

Великоомелянський ліцей-2

Великоомелянський ліцей-3

Великоомелянський ліцей-4

У київській школі № 279 під час тривоги в укриттях і навчаються, і підбадьорюють одне одного співами:

Урок у школі № 279

 

Восьмий клас київської гімназії “Діалог” також не гає часу – в укритті разом з учителькою готується до контрольної роботи з геометрії.

Діалог

Оксана Омельчук надіслала фото свого сина, який ходить до школи й продовжує навчатися в укритті – або з налобним ліхтариком, якщо електроенергію вимкнули.

Навчання з ліхтариком

Дякуємо всім, хто поділився історіями, які підтримують і надихають!

Нагадаємо, що свої фото, відео й розповіді можна надсилати нам на пошту  [email protected] або в особисті повідомлення у Facebook.

Читайте також: “Школярка з Івано-Франківська зібрала 70 тисяч гривень для ЗСУ”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Титульне фото: школа № 279 м. Києва


Обговорення