Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Липня 2024

Уряд Польщі виділив 500 мільйонів злотих на навчання українських дітей

Учора, 16 липня, Рада міністрів Польщі ухвалила рішення про виділення 500 мільйонів злотих (майже 130 мільйонів доларів) на навчання українських дітей у польських школах.

Про це повідомили на порталі “Укрінформ”.

1 липня 2024 року в Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям. Згідно з ними, щомісячну допомогу в розмірі 800 злотих (програма “800+”) і одноразову допомогу в розмірі 300 злотих (“добрий старт”) будуть отримувати лише ті діти, які зараховані до місцевих закладів середньої освіти. Адже, за даними заступниці польського міністра освіти Йоанни Мухи, у 2023–2024 навчальному році близько 185 тисяч українських учнів і учениць відвідували польські школи, ще 60–80 тисяч дітей навчалася дистанційно в українських.

В уряді Польщі пояснили запровадження такої вимоги вирівнюванням шансів усіх дітей на здобуття базової освіти.

Так, через зміни до спецзакону, влада Польщі очікує, що з 1 вересня в школах країни почнуть навчатися ще 20-60 тисяч українських дітей, які раніше не відвідували польські заклади освіти.

Як розповіли в Міністерстві фондів і регіональної політики Польщі, фінансування підготовки шкіл до прийому більшої кількості дітей з України відбудеться з європейських фондів соціального розвитку на 2021–2027 роки. Зокрема, кошти спрямують на:

  • працевлаштування в закладах освіти міжкультурних асистентів, які діагностуватимуть проблеми адаптації учнів і учениць та допомагатимуть їм у розв’язанні проблем;
  • закупівлю навчальних і методичних матеріалів для вчителів (про роботу з учнями, які мають досвід міграції чи біженства);
  • профілактику розладів психічного здоров’я та психологічно-педагогічну підтримку дітей.

Раніше ми розповідали, що Польща хоче врегулювати діяльність українських шкіл в країні.

Титульне фото: natemat.pl


Обговорення