Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Квітня 2023

Уряд розуміє потребу фінансування освіти, зокрема підвищення зарплати вчителям – Лісовий

Дефіцит державної субвенції на зарплату вчителям сьогодні становить понад 8 мільярдів гривень. Виплати надбавок припинили через введення воєнного стану.

В інтерв’ю ГС “Освіторія” міністр освіти і науки України Оксен Лісовий прокоментував ситуацію із заробітними платами педагогів.

Зокрема, він зазначив, що питання “Якою повинна бути зарплата вчителів?” було першим, яке Президент поставив майбутньому міністру на співбесіді. На жаль, суму, яку Лісовий вважає прийнятною, зараз виплачувати неможливо. Утім, вирішення проблеми зарплат є одним з пріоритетних завдань команди МОН.

“Учитель – це без пафосу творець нації. Погоджуєтеся? І якщо це так, то скільки він повинен отримувати? Можливо, як військовий? Але військові також мають різну зарплату: на нулі це 100 тисяч, а в тилу – 20. Тому щонайперше маємо дати відповідь на запитання: які критерії будемо враховувати, які визначають заробітну плату вчителя? Рівень заробітної плати має залежати від рівня кваліфікації і від низки інших чинників”, – пояснив міністр.

За словами Оксена Лісового Президент і віцепрем’єрка з економіки тримають проблему зарплат педагогів на контролі. “Зараз можу сказати лише одне: є бажання і є мета побудувати принципово нові моделі оплати праці для вчителів. Але разом із тим є і реальні можливості та застороги”, – додав він.

Крім того, міністр зазначив: “…давайте чесно оцінювати ситуацію: вчителі емоційно виснажені і працюють понаднормово. Тому моя ключова порада – тверезо оцінювати свої можливості і можливості дітей. Не намагатися зробити неможливе. Берегти емоційний ресурс. На учителях, без перебільшення, тримається система. І ми маємо докласти максимум зусиль, щоб вони відчували свою важливість”.

Читайте також: “Про скорочення ключових предметів гуманітарного й природничого циклу в школі не йдеться – Лісовий”.

Фото: ГС “Освіторія”


Обговорення