Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Березня 2021

Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти

Кабмін ухвалив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Відповідну постанову з одноденним доопрацюванням ухвалили на засідання уряду 24 березня.

Відповідно до опублікованого на сайті уряду проєкту постанови (пункт 4.5), енергетична цінність та калорійність їжі має відповідати загальним віковим потребам учнів, а планування кратності калорій у їжі залежить від режиму харчування.

ПОРЯДОК (проєкт)

Dodatok_-3_

Завантажити

НОРМИ (проєкт)

  • правильний розподіл білків, жирів та вуглеводів у харчуванні дітей, який має забезпечити школа;
  • які продукти і в якій кількості мають вживати діти.
Dodatok_-1_

Завантажити

ОСОБЛИВОСТІ НОРМ (проєкт)

Dodatok_-2_

Завантажити

Докладніше про зміни дивіться в пояснювальній записці:

Poyasnyuvalna_zapiska

Завантажити

Читайте також “Новий Санітарний регламент для шкіл: що відтепер змінюється”

Нагадаємо, відповідно до нового санітарного регламенту, у закладах освіти мають так організовувати харчування:

Питний режим

  • У закладі освіти має бути організований питний режим для дітей: за потреби кожна дитина має отримувати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді. Про питні фонтанчики в документі не йдеться.
  • Можна використовувати негазовану воду, фасовану на промисловому виробництві, із дозованою подачею. Змінювати такі бутлі потрібно не рідше, ніж раз на два тижні.

Харчування

  • Сіль дозволяється використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена. Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту.
  • Цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої (чай, какао з молоком, компот, узвар тощо). Єдиний виняток – хлібобулочні вироби, де кількість цукру може бути не більшою 5 г на 100 г готового продукту.
  • Усі страви можна споживати виключно в день приготування.
  • Сніданок, обід та вечеря мають містити одну порцію зернових продуктів або картоплі, по одній порції овочів та фруктів, порцію м’ясних чи рибних страв та порцію молочних чи кисломолочних продуктів. Вживання плавленого сиру не дозволяється.

Заборони на продаж

  • У шкільних буфетах, окрім обмежень на продаж кондитерських виробів із кремом та морозива, які були й раніше, відтепер заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
  • Під заборону також потрапили газовані напої, у тому числі й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава і гриби.

Титульне фото: автор – yacobchuk1, Depositphotos


Обговорення