Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Грудня 2023

Уряд затвердив порядок раннього втручання для виявлення порушень у дітей до 4 років

За підрахунками іноземних фахівців, кожен долар, спрямований на раннє втручання, заощаджує до 17 доларів у майбутньому на лікування та спеціальні програми. В українській системі охорони здоровʼя механізм раннього втручання запрацює у межах відповідних договорів медзакладів з НСЗУ за Програмою медичних гарантій.

Про це повідомили на сайті Міністерства охорони здоровʼя України.

“Саме система раннього втручання запобігає інвалідизації дітей, у яких виявлені порушення від народження, та необхідності їх утримання в спеціалізованих закладах. І мова не лише про дітей, а і про їх батьків. Це система, яка поліпшує якість життя всієї сім’ї, навіть якщо не завжди можна зробити дитину здоровою“, – зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Раннє втручання – це якомога більш раннє обстеження дитини спеціалістами різного профілю – лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом тощо – і відповідна робота для ранньої реабілітації дитини та підтримки сім’ї.

Втім, у медзакладах уже можна зробити дослідження виявлення захворювань на ранньому етапі. Наприклад, неонатальний скринінг – дослідження, яке охоплює 21 рідкісне генетичне захворювання та проводиться в перші 48-72 години життя дитини.

Скринінг, подальше обстеження й лікування дитини у випадку виявлення ризиків повністю безоплатні. Аби отримати таку послугу, батьки немовляти мають надати письмову згоду на проведення дослідження.

Читайте наш матеріал на цю тему: “Чому важливе раннє втручання і яка роль батьків у ньому”.

Титульне фото: авторка – Iryna Prokofieva, shutterstock.com


Обговорення