Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Квітня 2019

В ІРЦ не вистачає дефектологів, логопедів та психологів – Хіврич

За словами керівниці директорату МОН з інклюзії та позашкілля Валентини Хіврич, інклюзивно-ресурсним центрам не вистачає дефектологів, логопедів та психологів.

Про це вона сказала в інтерв’ю Новій українській школі.

За її словами, зараз в Україні працюють 550 ІРЦ та ще майже 30 у стадії створення.

“Не вистачає дефектологів, логопедів, психологів. Не тільки для здійснення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку, консультування батьків, а ще й для допомоги педпрацівникам закладів освіти.

Ми працюємо над тим, щоб і психологічну службу оновити. Якщо ми говоримо про систему запобігання конфліктів, протидії булінгу, то йдеться про те, щоб не покарати, не знайти винних, а зробити так, щоб конфлікт не виникав, – зазначила Хіврич.

Окрім того, на її думку, в українській освіті потрібно впроваджувати раннє втручання, яке можна робити на базі ІРЦ.

“Вважаю, що ми свого часу помилилися, обмеживши для ІРЦ можливість робити глибинну оцінку потреб дитини від 2-х років. Адже раннє виявлення потреб та вчасна корекція дають кращі результати. Медики першими бачать, що є якесь відхилення.

Тоді вони можуть направити батьків до фахівців, які обстежать малюка, вивчать усі особливості та за потреби навчать батьків, що і як потрібно робити, щоб дитина не відставала в розвитку від ровесників”, – переконана керівниця директорату.

Більше читайте в нашому інтерв’ю з Валентиною Хіврич: перша та друга частини.

Дивіться також карту ІРЦ.

“Нова українська школа”

Фото: автор – photographee.eu, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.