Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Жовтня 2021

В Одесі засуджених за крадіжку чоловіків зобов’язали читати твори зі шкільної програми

В Одесі двох чоловіків засуджено до читання творів із зарубіжної та української літератур, що входять у програму для 5 класу.

Такий вирок суду опубліковано в державному реєстрі судових рішень.

Чоловіки віком 19 та 23 років були затримані поліцією за спробу крадіжки автомагнітол ще 6 січня 2021 року. Вони на суді повністю визнали свою провину та щиро розкаялися. Спробу крадіжки мотивували затримкою виплат на роботі, через що їм не вистачало 75 гривень для квитка додому.

Під час допиту обвинувачених головуючий суддя Олександр Гарський встановив, що вони за рівнем розвитку є ще неповнолітніми дітьми.

“Загалом відносини власності для обох обвинувачених є певною прогалиною в знаннях. І це не є дивним, оскільки вихованням обох обвинувачених вочевидь займалися недостатньою мірою. Про це свідчать в тому числі мова, побудова речень, малий словниковий запас, самі висловлювання, створення складних речень для пояснення своїх думок, точніше відсутність можливості і навіть здатності побудови в умі складного речення“, – написано в рішенні суду.

Про певну дитячу, майже нерозумну для дорослої людини поведінку, свідчить те, що обвинувачені залишили на місці злочину власні документи. Суддя виявив, що обвинувачені майже нічого не читають та нічого не пам’ятають зі шкільної програми.

Суд виніс мінімальне з можливих покарання за такий злочин – три роки умовно. Також суд поклав на обвинувачених обов’язок прочитати такі твори:

  • Повість “Пригоди Тома Соєра” 1876 р., Марк Твен;
  • Роман “Пригоди Гекльберрі Фінна” 1884 р., Марк Твен;
  • Пригодницька повість “Біле Ікло” 1906 р., Джек Лондон;
  • Вірш Тараса Шевченка “Минають дні, минають ночі …” 1845 р.

Суддя аргументував таке рішення тим, що читання творів, визначених судом, буде стимулом для обвинувачених для мислення і пізнання світу у вимірі без вчинення суспільно шкідливих дій.

“Твори, визначені судом і які відносять до дитячої літератури (уроків зарубіжної літератури 5-го класу), саме призвані формувати в дитині всі добрі, сердечні і незлобливі відчуття як щодо себе, так і до оточуючого світу.

Окрім того, вони показують як люди співіснують упродовж багатьох років не тільки без неприязні і ненависті одне до одного, а й з необхідною у суспільстві повагою як до цінностей життя, так і до встановлених у суспільстві правил. … Інші твори, що будуть призначені для читання, на думку суду, також пов’язані з власним вихованням себе у дусі поваги до встановлених у суспільстві правил і визначення своєї ролі в громаді”, –  ухвалив суддя.

Раніше ми писали про дослідження PISA, яке встановило, що результати з читання українських учнів на 27% залежать від школи.

Фото: автор – JanPietruszka, Depositphotos


Обговорення