Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Липня 2023

В Україні кількість не охоплених дошкільною освітою дітей зросла до 22%

Протягом останніх трьох років в Україні помітна тенденція щодо скорочення закладів дошкільної освіти. Як зазначають у Державній службі якості освіти, одна з основних причин – це зменшення в громадах кількості дітей дошкільного віку за цей період на 16 %.

Повномасштабна війна призвела до того, що українські громадяни вимушені переїздити в інші регіони країни або й, узагалі, виїздити за кордон. 69 % опитаних Державною службою якості освіти керівників ЗДО повідомили про зменшення кількості вихованців. Натомість 31 % вказали на їхнє збільшення за рахунок дітей із числа ВПО.

Упродовж останніх років частка дітей, які не відвідують ЗДО, поступово зменшувалася. У 2021 році вона становила 18 %, а у 2022-му вже 16 %. Однак цьогоріч кількість маленьких українців, які не охоплені дошкільною освітою, зросла майже до 22 %. Найбільше таких дітей у Кіровоградській, Львівській, Миколаївській та Одеській областях.

Крім того, більшість закладів дошкільної освіти повідомляли про відсутність укриттів, через що вони не можуть повноцінно функціонувати. Особливо гостро це відчутно в сільській місцевості.

Наявність/використання укриттів у ЗДО

За результатами онлайн-опитування наразі освітній процес у 57 % ЗДО організовано в очному форматі (100 % – Закарпатська й Тернопільська області), у 29 % проводять дистанційне навчання, а в 14 % змішане.

Читайте також: “Громадянська освіта в дошкільних закладах: корисні матеріали для вихователів”.

Титульне фото: pexels.com, інфографіка в тексті — Державна служба якості освіти України.


Обговорення