Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Травня 2019

В Україні створюватимуть наукові ліцеї, де учні працюватимуть над власними проектами

В Україні створюватимуть наукові ліцеї, які зможуть створювати проектні групи для школярів.

Про це йдеться в ухваленому урядом 22 травня положенні про науковий ліцей та науковий ліцей-інтернат, повідомляють на сайті МОН.

Ліцеї починатимуться з 5 класу. Їхні учні навчатимуться одразу за загальнодержавним та спеціалізованим освітніми стандартами. Зараз МОН розробляє спеціалізований стандарт.

Наукові ліцеї зможуть:

  • мати структурні підрозділи (окрім дошкільної та початкової освіти);
  • самостійно обирати форми організації освітнього процесу;
  • розробляти та апробовувати нові педагогічні технології, методи та форми навчання;
  • створювати тимчасові (від одного семестру або триместру) науково-дослідницькі класи та/або проектні групи учнів;
  • самостійно обирати форму, зміст та спосіб поточного та підсумкового оцінювання учнів, а також мати власну шкалу оцінювання;
  • провадити освітню діяльність за власними освітніми програмами, зокрема наскрізними (затвердженими Держслужбою якості освіти);
  • мати інклюзивні класи.

“Ми маємо дуже талановитих дітей, які вже в ранньому віці демонструють хист та бажання займатися дослідженнями, створювати інноваційні рішення, шукати відповіді на складні запитання. Часто такі школярі швидше засвоюють матеріал, потребують іншого підходу до навчання. Вони є скрізь, адже ні талант, ні допитливість не залежать від місця народження, доходу сім‘ї чи національності. Наше завдання – створити умови, які дозволили б цим дітям навчатися у швидшому темпі та отримувати поглиблені знання”, – пояснила Лілія Гриневич.

Учні отримуватимуть стипендії та безкоштовне харчування. Також їх довозитимуть до закладу або надаватимуть місце в гуртожитку. Тих, хто житиме в гуртожитку, забезпечуватимуть чотириразовим харчуванням, решту – одноразовим.

Учні 5-8 класів отримуватимуть стипендію у розмірі 32% від звичайної академічної стипендії студентів вишів І-ІІ рівня акредитації, учні 9 класу – 36%, учні 10 класу – 40%, а учні 11-12 класів – 44%.

Заклад, який захоче отримати статус наукового ліцею, повинен буде пройти відбір. Зокрема, науковий ліцей повинен:

  • мати укладений договір про співпрацю у сфері науки з закладом вищої освіти;
  • мати профільні методичні комісії;
  • залучити не менше двох досвідчених педагогічних або науково-педагогічних, наукових працівників до керівництва участі учнів у навчально-дослідницькій діяльності;
  • забезпечувати високу результативність участі учнів у навчально-дослідницькій, дослідницько-експериментальній, науковій, конструкторській, винахідницькій, пошуковій діяльності, що має бути підтверджено, зокрема, наявністю патентів, винаходів, реалізованих дослідницьких проектів тощо.

Керівники шкіл можуть звернутися до Державної служби якості освіти про зміну статусу закладу. Служба проведе позаплановий інституційний аудит та визначить, чи заклад відповідає необхідним критеріям. Окрім того, наукові ліцеї зможуть створювати виші за рішенням вченої ради.

Нагадаємо, київські школи можуть отримати 200 тисяч гривень на власні проекти.

Фото: автор – Syda_Productions, Depositphotos


Обговорення