Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Лютого 2024

В Україні виявили новий вид кібербулінгу

В Україні виявили Telegram-канали, де публікують фотографії дітей, погрози, образливі коментарі й закликають читачів і читачок до фізичного та психологічного тиску над ними.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він також зазначив, що автори таких сторінок пропонують тим, кого стосуються ганебні повідомлення, видалити образливий контент. Однак за це з дітей вимагають гроші.

“Телеграм-канали зафіксовані в Києві та Дніпрі. Проте є ймовірність існування таких і в інших регіонах”, – каже омбудсмен.

Дмитро Лубінець додав, що, відповідно до Конвенції про права дитини, Конституції України та Закону “Про охорону дитинства”:

  • ніхто не може незаконно посягати на честь і гідність дитини;
  • усім дітям гарантується недоторканість і захист від усіх форм насильства.

Омбудсмен повідомив, що вже звернувся до Міністерства освіти і науки України з проханням провести інформаційно-роз’яснювальні кампанії для школярів і школярок щодо протидії булінгу та попередження будь-яких проявів насильства як у реальності, так і в мережі.

Крім того, Дмитро Лубінець сказав, що його Офіс направив звернення до Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській та Київській областях, де були зафіксовані випадки нового виду кібербулінгу. Адже, за його словами, такі дії зловмисників “несуть загрози життю й здоров’ю дітей та їхній публічній безпеці”.

Уповноважений з прав людини також закликав батьків свідомо ставитися до загроз, що чатують на дітей в інтернет-просторі, а у випадку виявлення кібербулінгу звертатися до правоохоронних органів. Він наголосив, що важливим є й проведення бесід із дітьми щодо того, як необхідно діяти, якщо вони стали жертвою чи свідком кібербулінгу.

“Кібербулінг трапляється в соцмережах, месенджерах, на різноманітних ігрових і мобільних платформах. Подвійна його небезпека полягає в тому, що заклики фізичної розправи та образи, які дитина отримує в інтернеті, можуть стати реальністю. … Діти мають почувати себе в безпеці як у реальному житті, так і на просторах інтернету”, – акцентував Лубінець.

Раніше ми розповідали, що, за даними Опендатаботу, у 2023 році в Україні відкрили 96 справ про булінг у закладах освіти.

Ми також публікували законодавче роз’яснення від МОН, як реагувати на булінг.

Титульне фото: “Дивись.Інфо”


Обговорення