Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Вересня 2020

В Україні є понад 17 тисяч інклюзивних класів, їх мають відкривати за заявою батьків

Зараз в Україні створені 17 698 інклюзивних класів у 6 496 школах.

Про це повідомили на сайті МОН.

У міністерстві також наголосили, що школи зобов’язані відкривати інклюзивні класи за заявою батьків.

“До Міністерства освіти і науки надходить інформація, що керівники шкіл відмовляють батькам у прийомі дітей з особливими освітніми потребами.

Наголошуємо, що батьки мають право звернутися до школи із письмовою заявою, а керівник закладу не має права відмовити. Ми насамперед маємо думати про дитину та її потреби. І для школи це має бути завданням, а не проблемою, – зазначила керівник експертної групи з питань інклюзивної освіти МОН Лариса Самсонова.

Нагадаємо, у проєкті бюджету-2021 заклали 504 мільйона гривень інклюзивної субвенції – стільки ж, скільки закладали цьогоріч.

Як зазначають у міністерстві, на кожну дитину надходять кошти цієї субвенції місцевим бюджетам на надання державної підтримки дітям з особливими освітніми потребами.

За ці кошти на підставі висновку про комплексну оцінку розвитку дитини, виданого ІРЦ, дитина забезпечується допоміжними засобами для навчання та додатковими психолого-педагогічними та корекційно-розвитковими послугами.

Читайте також “Інклюзивне навчання у школі: кроки до успішного початку”

Фото: інклюзивна школа у селі Балабине Запорізької області, автор – Ірина Арзамасцева


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.