Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

24 Лютого 2023

В Україні є препарати для лікування вірусного гепатиту С в дітей і щеплення від гепатиту В – Центр громадського здоров’я

Україна отримала препарати Gilead Sciences для лікування вірусного гепатиту С у дітей як гуманітарну допомогу.

Про це повідомив Центр громадського здоров’я.

Як зазначили в Центрі, новітній препарат має пряму дію, тому організм, уражений вірусом гепатиту С, краще та оперативніше реагує на таку терапію. Завдяки цьому лікування відбувається швидше та ефективніше, а ймовірність побічних ефектів набагато менша, ніж під час прийому препаратів попереднього покоління.

Начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності ЦГЗ Ірина Іванчук нагадала: Вакцинації від вірусного гепатиту С не існує, проте за допомогою сучасних противірусних препаратів прямої дії можна вилікувати більше як 95% людей з цією інфекцією”.

Крім того, у Центрі нагадали, що гепатит – захворювання печінки, яке в більшості випадків має вірусну природу. Найбільшу небезпеку для людини становлять гепатити В та С (ВГВ та ВГС). В Україні 5% населення інфіковано ВГС (з них 3,6% мають хронічний вірусний гепатит С) та 1,5% – ВГВ.

Вірусні гепатити можуть перебігати безсимптомно, доки не призведуть до серйозних уражень печінки. Хвороба може протікати як гостро, так і хронічно. Гепатити передаються через інфіковану кров та біологічні рідини (це може статися під час хірургічних втручань, стоматологічних процедур, татуювань, пірсингу, вживання ін’єкційних наркотиків, незахищених статевих контактів). Можлива і передача збудника від матері до дитини під час пологів.

Своєчасне встановлення діагнозу та призначення лікування позитивно впливають на перебіг хвороби, дозволяють уникнути ускладнень та зберегти пацієнту повноцінне життя.

Хронічний гепатит В – невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Щеплення ефективно запобігає інфікуванню та його хронічним наслідкам в 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а у деяких випадках — протягом усього життя.

Захистити дітей від ураження ВГВ можна також завдяки щепленню. Вчасна вакцинація захищає дитину, а загальне охоплення щепленням у 95% може назавжди викорінити захворювання як явище.

Приблизно у 30-50% дітей, інфікованих у віці від 1 до 6 років, розвивається хронічний гепатит В. Саме в цьому віці 90% вірогідності, що гепатит В стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою.

Щоб вакцинувати дитину, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. В Україні щеплення від вірусного гепатиту В для дітей безплатне.

Читайте також: “Сезонна епідемія грипу: у МОЗ пояснили необхідність щеплення для дітей”.

Фото: автор – NewAfrica, Depositphotos


Обговорення