Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Січня 2023

Сезонна епідемія грипу: у МОЗ пояснили необхідність щеплення для дітей

У МОЗ нагадали про небезпеку грипу для дітей, зокрема маленьких: він може спричинити такі ускладнення, як пневмонія, отит, синусит, менінгіт, та навіть призвести до смерті. Найкращою профілактикою залишається щорічна вакцинація. 

Про те, як правильно вакцинувати дитину від грипу, Міністерство охорони здоров’я пояснило на своєму сайті. Публікуємо матеріал у майже незмінному вигляді.

Зокрема, якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Іншим дітям вистачить однієї дози.

Оптимальний час для введення вакцини – початок осені (вересень – жовтень), однак щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – протягом усього сезону грипу, що зазвичай триває з жовтня до травня наступного року.

Імунітет після введення вакцини формується через 7–14 днів.

Вакцина має бути цьогорічна: за рекомендацією ВООЗ, її склад щорічно змінюють, тобто найкраща вакцина та, яка є в доступі зараз.

Варто звернути увагу і на рекомендації щодо віку дитини. Є вакцини, якими можна щепити дітей віком від трьох років, іншими – від шести місяців. Обов’язково перед щепленням потрібно проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією.

Вакцини проти грипу можна придбати в аптеці і зробити щеплення, попередньо звернувшись до свого педіатра або сімейного лікаря. Крім того, можна звернутися по щеплення до приватної клініки.

Читайте також: “Іти поволі й не дивитися в телефон: як знизити ризик травми під час ожеледиці”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – IgorVetushko, Depositphotos


Обговорення