Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Лютого 2024

В Україні запрацювала Міжнародна коаліція за повернення українських дітей

Під співголовуванням України та Канади розпочала роботу Міжнародна коаліція за повернення українських дітей, до якої долучилися 28 країн-учасниць.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зокрема, на засіданні презентували рамковий документ, який визначає мандат, цілі, керівні принципи та напрями діяльності коаліції.

“Повернення вкрадених дітей є основою плану дій Bring Kids Back UA, який ініціював Президент України Володимир Зеленський. Це також є ключовим елементом пункту четвертого Української формули миру “Звільнення полонених і депортованих осіб”, – зазначив Андрій Єрмак, керівник Офісу президента.

Як розповіли у пресслужбі, основними завданнями коаліції є:

  • сприяння поверненню українських дітей;
  • виявлення місцеперебування незаконно депортованих і примусово переміщених дітей;
  • розроблення механізмів їхнього повернення та участь у відповідних дипломатичних переговорах;
  • у фокусії також будуть питання підготовки та видачі документів для встановлення особи дітей і членів їхніх сімей, зокрема необхідних для переміщення через кордон і фізичного повернення дітей в Україну;
  • підтримка дітей після повернення, сприяння возз’єднанню із рідними або розміщенню в сімейних формах виховання, надання реабілітаційної допомоги;
  • забезпечення доступу до правосуддя для дітей – жертв і свідків злочинів, притягнення винних до юридичної відповідальності.

“Я дуже рада, що Канада разом з Україною запускає Міжнародну коаліцію за повернення українських дітей. Наша мета полягає в тому, щоби переконатися, що ми захищаємо кожну дитину. Ми допоможемо Україні працювати з багатьма країнами з коаліції, включно з державами Глобального Півдня. Залучатимемо для цього країни-партнери, експертів, громадянське суспільство”, – наголосила Мелані Жолі, міністерка закордонних справ Канади.

Читайте також:Міжнародне видання оприлюднило власне розслідування про викрадення росією українських дітей

Фото: Офіс президента


Обговорення