Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Жовтня 2017

В управлінні юстиції пояснили, що робити батькам у разі шкільних поборів

Якщо шкільні побори відбуваються на рівні класу, батькам варто повідомити про це адміністрацію закладу, а коли ж директор та завучі в курсі – треба звертатись в управління освіти або поліцію.

Про це розповів керівник Головного територіального управління юстиції в Києві Станіслав Куценко в ефірі телеканалу “Київ”.

Якщо побори відбуваються на рівні класу, я рекомендую батькам перш за все підняти це питання перед адміністрацією школи. Можливо, хтось із вчителів проявив велику ініціативу і директор та завучі навіть не знають, що відбуваються збори коштів на невідомі статті витрат“, – зазначив він.

Коли ж адміністрація школи в курсі, то, за словами Куценка, потрібно звертатися в інші установи.

Зараз, поки ще не запрацювала відповідна агенція в Мін’юсті, спершу треба звертатися в районне чи міське управління освіти, які повинні на ці факти реагувати. Якщо в невеличкому містечку ми бачимо злиття багатьох органів у єдину, так би мовити, злочинну групу, потрібно звертатися в правоохоронні органи. Треба оформити заяву в поліції, а також в прокуратуру“,  пояснив керівник управління юстиції.

Також Куценко радить надсилати в школу інформаційні запити чи запити на публічну інформацію, щоб дізнатися, на що витрачається бюджет навчального закладу.

На такі запити повинні реагувати що управління освіти, що керівництво школи. З цих відповідей стає зрозуміло, куди пішло фінансування. Може виявитись, що школа збирала з вас гроші, наприклад, на меблі, але вона вже отримала на них кошти з місцевого бюджету. Це вже подвійне фінансування, і це кримінальна відповідальність“,  пояснив він.

Окрім того, Куценко зазначив, що, роблячи благодійні внески для школи, батькам варто перевіряти, на що ці кошти підуть.

В цьому випадку гроші варто перераховувати на казначейський рахунок школи, який потрібно взяти в бухгалтерії. Або вносити в бухгалтерію школи та отримати відповідний касовий ордер про те, що кошти прийняли. Потім ви зможете прослідковувати, куди вони пішли. Треба дивитись, з ким укладають договори. Наприклад, на ремонт, на охорону, на заміну вікон. Потрібно зрозуміти, чи ці підрядчики були відібрані прозоро. Для цього є система електронної закупівлі, яка працює по всій Україні“,  зазначив керівник управління юстиції.

Окрім того, він розповів, що за розтрату грошей школи може грозити від дисциплінарної до кримінальної відповідальності.

Якщо будуть доведені великі розміри розкрадання, то грозить кілька років позбавлення волі, конфіскація майна та заборона зайняття певної посади на певний строк. Тому відповідальність може бути дуже серйозною“,  пояснив Куценко.

Нагадаємо, у КМДА розказали, що робити, якщо працівники шкіл вимагають кошти в батьків.

“Нова українська школа”

Фото: pexels.com


Обговорення