Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Березня 2022

Вчителі можуть працювати дистанційно й навіть з-за кордону – освітній омбудсмен

Вчителі та викладачі можуть працювати дистанційно з будь-якої країни.

Про це написав освітній омбудсмен Сергій Горбачов на свої фб-сторінці.

“Деякі не дуже обізнані у правовому плані керівники намагаються абсолютно незаконно позбавляти українців права на працю, видаючи безграмотні накази про заборону дистанційної роботи для тих працівників, які наразі перебувають за межами України”, – написав Горбачов.

Проте відповідно до статті 60-2 Кодексу законів про працю України, дистанційна робота – це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Відповідно до частини четвертої статті 60-2, у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та відповідає за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на своєму робочому місці.

“Тобто чинне законодавство не встановлює жодних територіальних обмежень щодо робочого місця працівника в умовах дистанційної роботи. Отже, педагогічні працівники цілком правомірно з використанням дистанційних технологій можуть здійснювати педагогічну діяльність, перебуваючи за межами України”, – резюмує освітній омбудсмен.

Нагадаємо, з 14 березня МОН пропонує відновити навчання там, де це можливо.

Також читайте розʼяснення міністерства, як мають платити зарплату вчителям у воєнний час.

Фото: автор – Christin Hume, Unsplash


Обговорення