Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Квітня 2024

Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до Закону про початкову загальновійськову підготовку: що зміниться для учнівства

Українські старшокласники й старшокласниці проходитимуть початкову загальновійськову підготовку, у межах якої опановуватимуть базові загальновійськові знання, практичні вміння й навички. Без поділу на навчальні плани для хлопців та дівчат.

Про це йдеться в проєкті Закону №11092 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки”, який Верховна Рада вже ухвалила в першому читанні.

Ознайомитися з текстом документа можна за посиланням.

Як зазначають автори ініціативи, остаточне ухвалення законопроєкту дасть змогу унормувати чинні Закони України щодо визначення поняття системи підготовки, яку здійснюють у закладах освіти під час вивчення предмета “Захист України”.

Зокрема, на їхню думку, це сприятиме осучасненню підходів до викладання дисципліни й розв’язанню питання стереотипізації ролі гендеру в питаннях захисту країни [Нагадаємо, що донині викладання предмета “Захист України” у школах складалося з двох тематичних планів – окремо для хлопців та дівчат.]

Наприклад, автори пропонують замінити в державних документах поняття “допризовна підготовка”, де йдеться винятково про юнаків, на “початкова загальновійськова підготовка”, яка охоплює представників і представниць обох статей.

Адже, як зазначила народна депутатка Наталя Піпа у Facebook, “захист України стосується кожного”, а тому навчання школярів і школярок має базуватися як на опануванні навичок накладати турнікет, так і роз’ясненнях, “чому українська державність важлива або чому нам треба бути частиною НАТО”.

“”Захист України” має навчати практичних речей – тактичної медицини, основ стрілецької справи. А головне давати відповіді на питання: “Хто я?”, “Чому я люблю свою державу?”, “Чому вона цінна для мене?””, – наголосила депутатка.

Згідно з положеннями законопроєкту, загальновійськову підготовку здійснюватимуть для:

  • формування в школярів і школярок первинних загальновійськових знань;
  • формування в учнів і учениць спеціальних компетентностей стосовно оборонної свідомості;
  • ознайомлення старшокласників і старшокласниць з місцем та роллю громадянина держави;
  • усвідомленням учнями й ученицями свого обов’язку щодо до національного спротиву й збройного захисту України.

“[Це] сприятиме формуванню суспільства відповідальних громадян України, які обізнані щодо дій, необхідних для забезпечення власної безпеки й безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу та мають високий рівень оборонної свідомості”, – йдеться в пояснювальній записці до проєкту закону.

Читайте також: “Дівчата і хлопці разом “літають” на дронах та стріляють у тирі: як громада на Київщині осучаснює викладання “Захисту України””.

Титульне фото: M&M Photography, Стрий


Обговорення