Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

30 Травня 2024

Верховний суд України підтвердив чинність нового правопису

Український правопис за редакцією 2019 року є чинним і обов’язковим до застосування.

Таке рішення 22 травня 2024 року виніс Верховний суд України, повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Ознайомитися з рішенням суду можна за посиланням.

22 травня 2019 року Уряд України ухвалив постанову № 437 “Питання українського правопису”. Нову редакцію правопису підготувала спеціально створена Українська національна комісія, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України.

Утім, у січні 2021 року Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабміну й визнав її незаконною.

“Як уповноважений із захисту державної мови я відстоював непохитність аргументів уряду як в апеляційному, так і у Верховному суді. Вони довели чинність і обов’язковість застосування українського правопису”, сказав Тарас Кремінь.

З огляду на рішення Верховного суду мовний омбудсмен наполягає на необхідності масштабного використання чинного правопису в усіх сферах суспільного життя. Він також нагадав, що 5-річний перехідний період, протягом якого діяли як старі, так і нові його норми, уже минув. Тому, наприклад, Національний мультимедійний тест у 2025 році проводитимуть уже на основі чинної редакції.

Крім того, за словами Тараса Кременя, Міністерство освіти і науки має посилити своє відповідальне лідерство та спонукати українців до виконання дорожньої карти.

“Український правопис […] успішно подолав чергову спробу послаблення позицій державної мови. Захистивши його, ми зміцнюємо основу основ національної ідентичності”, резюмував мовний омбудсмен.

Читайте також: “Розроблення правопису кримськотатарської мови сприятиме її збереженню та популяризації – Нацкомісія”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення