Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Липня 2024

“Від рішень, які ми ухвалюємо сьогодні, залежить наше “завтра””: Садовий розповів, чому в школах Львова навчальний рік стартує в серпні

У Львові планують розпочати навчання у школах 19 серпня. Перший семестр для учнів і учениць триватиме до Різдва. Якщо ситуація в енергетичній інфраструктурі України буде кращою аніж попередні прогнози, у місті переглянуть графіки канікул.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив мер Львова Андрій Садовий, коментуючи допис освітнього омбудсмена Сергія Горбачова про те, чи варто цьогоріч починати навчальний рік у школах раніше.

Нагадаємо, освітній омбудсмен розповів, що нині відсутні правові підстави починати новий навчальний рік для школярів і школярок у серпні, адже відповідне рішення під час дії воєнного стану ухвалює уряд, а постанови наразі немає. Він також вважає, що громади та заклади освіти не встигнуть підготуватися до такого рішення. Про це докладніше читайте за посиланням.

Мер Львова своєю чергою переконаний, що в час війни “такі рішення мають ухвалювати ті, хто несуть відповідальність на місцях”. Він також закликав міністра освіти і науки України Оксена Лісового дослухатися до цієї думки.

“Я розумію, що важко контролювати таку величезну структуру. Хочемо, щоб ви були нашими візіонерами та наставниками, а не комісарами”, – додав міський голова Львова.

Андрій Садовий розповів, що, згідно з дописом освітнього омбудсмена, аби дати можливість громадам розпочати навчальний рік у серпні необхідно:

  • “дуже багато документів;
  • дуже багато рутини;
  • дуже багато обмежень”.

І, на його думку, це говорить лише про те, що українська освіта потребує змін.

“Якби ми у Львові орієнтувались на труднощі й не шукали можливостей, то тут не було б нічого. Буквально нічого”, пояснив Садовий.

Він додав, що у 2022 році не було закону, чи якогось акту, де було б прописано, що “всі школи та театри мають стати прихистками для українців з інших регіонів, а міські автобуси можуть возити людей на кордон”. Та попри це була швидка реакція на “велику війну”.

Садовий нагадав, що Україна зараз готується до непростої зими через постійні обстріли росією енергетичної інфраструктури.

За його словами, якщо взимку ситуація з електропостачанням / опаленням погіршиться, у школах перервуть навчання. А самі заклади освіти стануть пунктами незламності, де можна буде зігрітися або зарядити гаджети.

“Що тоді рекомендуватимуть люди, які знають всі закони та правила? ZOOM? Вибачте, але ні. На третьому році війни ми вже знаємо, що це так не працює”, додав Андрій Садовий.

Він також попросив не розпалювати з цього приводу дискусій. Адже, на його думку, аргументи щодо спеки в серпні й відпусток недоцільні (те ж саме може бути й у вересні).

“Ми живемо в часі війни й від рішень, які ми ухвалюємо сьогодні, залежить наше “завтра””, – резюмував мер Львова.

Нещодавно ми також розповідали, що в черкаських школах навчання, хоч і розпочнеться за планом – 1 вересня, проте, для учнів і учениць можуть подовжити термін зимових канікул. Зараз міська влада розглядає три варіанти реалізації задуму. Про них читайте за посиланням.

Крім того, 21 червня міністр освіти і науки Оксен Лісовий повідомив, що у 2024 році школи не починатимуть навчальний рік у серпні, однак не виключив введення змін у розклад та повернення учнів і учениць до змішаного навчання.

Читайте також: “Підготовка до нового навчального року й осінньо-зимового періоду: МОН оприлюднило рекомендаційний лист”.

Титульне фото ілюстративне: Львівська міська рада


Обговорення