Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Січня 2023

Відмінників серед учителів-учасників сертифікації немає: найвищий бал на тестах – 89

Попри повномасштабну війну, сертифікація вчителів початкових класів 2022 року відбулася. Вона складалася з кількох етапів, одним з яких було незалежне тестування. Лише один учасник із 1 855 вчителів молодших класів склав сертифікаційне тестування на 89 балів. Тих, хто впорався б на 90–100, немає. 

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив звіт про проведення незалежного тестування сертифікації педагогічних працівників у 2022 році.

Із повною версією звіту можна ознайомитися за посиланням.

Зокрема, УЦОЯО проаналізував кількість і розподіл учасників за областями, їхню успішність, навів приклади деяких завдань з різних галузей знань.

Сертифікацію 2022 року могли пройти не більше ніж 2 500 учасників. Зареєструвалися 1 983 особи. За кожною областю була закріплена квота на кількість претендентів.

Незважаючи на те, що реєстрація тривала з 1 до 15 квітня, коли ЗСУ щойно звільнили територію Київщини, Чернігівщини та Сумщини, кількість учителів з цих областей або перевищила квоту (за рахунок недобору з інших), або майже її сягнула:

  • Київська область – 168 зареєстрованих (квота – 140),
  • Сумська область – 76 зареєстрованих (квота – 60),
  • Чернігівська область – 59 зареєстрованих (квота – 60).

Водночас кількість учасників з Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської, Одеської, Харківської областей закономірно була значно меншою за можливу, іноді – в рази (зокрема, з Херсонської області зареєструвалися лише шестеро вчителів – при квоті 67).

Зареєстровані учасники за регіонами

Незалежне тестування відбулося 10 вересня 2022 року. На нього з’явилися 93,5% зареєстрованих, тобто 1 855 освітян.

Як і в системі університетського оцінювання, умовою успішного складання були 60% правильних відповідей.

Тест складався зі 100 питань з одним правильним варіантом відповіді. Учителів, які відповіли правильно на 60 і більше питань, виявилося 1 335, тобто 520 освітян не впоралися із завданням.

При цьому учителів, які б набрали на тестах 90–100 балів, цього року не було.

Одна особа набрала 89 балів, від 75 до 86 балів – лише 303 педагоги. Середній бал усіх учасників складає 64,57. Освітян, які впоралися із тестуванням, допустили до наступного етапу сертифікації.

Мапа складання сертифікації

Як свідчить дослідження УЦОЯО, за рівнем складності цьогорічний тест класифіковано як легкий, його розподільна здатність середня, а надійність – досить висока (0,84). Питання стосувалися всіх аспектів діяльності вчителя початкової школи й були розподілені так:

Розподіл завдань за темами

Нагадаємо, що вчителі, які пройшли сертифікацію повністю, отримають двадцятивідсоткову надбавку до зарплат.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Freepik, у тексті – зі звіту УЦОЯО


Обговорення