Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Січня 2021

Відтепер українською мовою мають надавати всі освітні послуги

З 16 січня 2021 року українська мова стала обов’язковою для надання всіх освітніх послуг.

Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй фб-сторінці.

Зокрема, учора набула чинності стаття 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Згідно з частиною 2 цієї статті, підприємства, установи та організації усіх форм власності, фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, мають обслуговувати їх державною мовою.

“Нагадуємо основні вимоги законодавства щодо державної мови в закладах освіти, а також звертаємо увагу на те, як стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” стосується сфери освіти.

Заклади освіти є юридичними особами, що надають освітні послуги, тобто комплекс визначених законодавством, освітньою програмою та / або договором дій, що мають визначену вартість та спрямовані, аби здобувач освіти досягнув очікуваних результатів навчання (пункт 18 частини 1 статті 1 Закону України “Про освіту”)”, написав Горбачов.

Він також нагадав, що згідно зі статтею 7 Закону України “Про освіту”, мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна. Держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах освіти.

Водночас, особи, які належать до національних меншин України та корінних народів, мають право навчатися в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти мовою відповідної національної меншини чи корінного народу, поряд із державною.

Посадові та службові особи підприємств, установ і організацій державної й комунальної форм власності, тобто керівники закладів освіти, працівники органів управління освітою, педагогічні, науково-педагогічні і наукові працівники, крім іноземців чи осіб без громадянства, які запрошені до закладів освіти та / або наукових установ і працюють на тимчасовій основі як наукові, педагогічні, науково-педагогічні працівники або викладачі іноземної мови, зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків (стаття 9 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”).

Також, відповідно до частини 1 статті 12 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, державна мова є робочою мовою спілкування для підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей”, додав Горбачов.

Отже державна мова має застосовуватися:

  • у межах освітнього процесу, під час проведення навчальних занять (крім занять із навчальних предметів, які, згідно з освітньою програмою закладу освіти, викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин);
  • у спілкуванні вчителів, викладачів, іншого персоналу закладів освіти як зі здобувачами освіти (вихованцями), так і між собою (листи МОН від 17.09.19 року №1/9-581 “Про застосування державної мови в освітньому процесі” та від 01.02.2018 року №1/9-74 “Лист щодо застосування української мови в освітній галузі”).

Нагадаємо, для вчителів української в класах із навчанням мовами національних меншин запустили онлайн-курс.

Фото: автор – rosipro, Depositphotos


Обговорення