Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Вересня 2017

Відзавтра навчати мовою національних меншин можуть лише там, де діти офіційно здобувають навчання цією мовою

З набранням чинності Закону України “Про освіти” в четвер, 28 вересня, мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Тобто українська мова має бути мовою освітнього процесу в закладах освіти.

Перший абзац 7 статті “Мова освіти” каже таке: “Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова”.

Визначення того, що таке заклад освіти, у законі таке: “заклад освіти – юридична особа публічного чи приватного права, основним видом діяльності якої є освітня діяльність”

Як пояснює Співкоординатор руху “Простір свободи” Тарас Шамайда, перехідний період до 1 вересня 2020 року діє ЛИШЕ для закладів (класів, груп), де діти офіційно здобувають освіту мовами національних меншин.

“В решті шкіл, садочків, музичних, спортивних та інших шкіл, коледжів, університетів тощо ВЕСЬ ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС має відбуватися українською мовою ВЖЕ ВІД ЗАВТРА. І законодавці праві, що не дали для звичайних закладів жодних відстрочок: як засвідчив досвід, кому мало 26 років для переходу на українську, тому ніякі відстрочки не допоможуть”, – додає Шамайда.

Він нагадує, що освітній процес – це не лише уроки чи лекції, а й інші заходи в освітніх закладах.

“Окремі дисципліни можуть викладатися англійською чи іншими мовами ЄС відповідно до навчальної програми. Решта мов (російська в т.ч.) можуть викладатися лише як окремий предмет (дисципліна)”, – пише він.

Як вже писала “Нова Українська школа”, редакція статті 7 Закону України “Про освіту” відповідає Конституції України та ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин зокрема.

На сьогодні, згідно з офіційною статистикою в Україні, мовами національних меншин навчаються близько 400 тисяч дітей у 735 навчальних закладах. Як правило, у таких закладах українська мова вивчається винятково як предмет.

За офіційною статистикою Українського центру оцінювання якості освіти, у 2016 році більше 36% випускників Закарпаття склали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови з результатом від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою. 

При цьому найгірші результати ЗНО з української мови у 2016 році отримали випускники з Берегівського району, де компактно проживає угорська громада. Так, 75% випускників цього району отримали від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою з ЗНО з українською мови. 

Згідно з новим законом про освіту, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну.

Якщо мова національної меншини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання однієї чи декількох дисциплін також мовою цієї національної меншини.

Щоб застерегти права дітей, які вступили на навчання до 01 вересня 2018 року та які зараз навчаються мовами національних меншин і з об’єктивних причин не готові до різкого переходу на навчання державною мовою, Законом передбачено перехідний період до 1 вересня 2020 року.

Ці діти здобуватимуть загальну середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою, а з 2020-го року мають перейти на навчання державною мовою.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото на титулі: Tishchenko, Depositphotos


Обговорення