Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Жовтня 2022

ВР ухвалила Держбюджет-2023 в першому читанні: що пропонують для освіти

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт Держбюджету-2023 в першому читанні.

Про це повідомив перший заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк.

За словами народної депутатки, секретарки Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталії Піпи, збільшення видатків на освітню сферу доручили допрацювати уряду (результат буде відомий перед другим читанням):

  • збільшення видатків на профтехосвіту на 220 млн грн;
  • збільшення освітньої субвенції на зарплати педагогам (втримати хоча б на торішньому рівні – 97,2 млрд після перерозподілу видатків через війну; врахувати збільшення мінімальної зарплати на 2,3% 2023 року). Кабмін має розглянути збільшити освітньої субвенції за рахунок збільшення акцизного податку з тютюнових виробів;
  • залишки освітньої субвенції за 2022 рік (станом на 1 вересня їх було майже 9,2 млрд грн) можуть переспрямовуватися у 2023 році на придбання підручників та реформу НУШ.
Нагадаємо, у проєкті Держбюджету-2022 уряд пропонує суттєво скоротити витрати за чималою кількістю програм, повʼязаних зі середньою освітою. Порівняльний аналіз із бюджетом-2022 читайте за цим посиланням.

Наприклад, освітню субвенцію-2023 на зарплати вчителям пропонують скоротити на 19%. Також туди не заклали субвенцію НУШ.

Водночас проєкт бюджету на 2023 рік передбачає 2,5 мільярда гривень на створення безпечного середовища в закладах освіти та шкільні автобуси.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – ginasanders, Depositphotos


Обговорення