Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Вересня 2022

У проєкт Держбюджету-2023 не закладена субвенція НУШ

У проєкті Держбюджету-2023 не закладено фінансування реформи “Нова українська школа”.

Про це написала народна депутатка Інна Совсун у колонці для УП.Життя з посиланням на проєкт бюджету.

“І як вишенька на торті, у проєкті держбюджету відсутнє фінансування Нової української школи. Цьогоріч її забрали у резервний фонд бюджету, тож 5 класи, що мали навчатися за реформованою системою НУШ, увійшли в навчальний рік без системного навчання вчителів та без обладнання”, – написала Совсун.

Окрім того, проти майже 1,5 млрд грн 2022 року до 813,1 млн грн скорочено програму “Загальнодержавні витрати у сфері освіти”, з якої фінансується друк підручників. У 2023 році держава має оплатити друк підручників для 6-х і 1-х класів НУШ.

Цьогоріч видатки на підручники потрапили під повне скорочення через повномасштабну війну, тож школярі поки не отримали друковані підручники.

Прим.: Законопроєкт уже зареєстровано у Верховній Раді, проте документ ще не оприлюднено. Водночас голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій оприлюднив аналіз освітніх видатків, у якому зазначено, що субвенція НУШ справді не закладена в пропонований бюджет, а програму “Загальнодержавні витрати у сфері освіти” скорочено до 813,1 млн грн.

Нагадаємо, освітню субвенцію-2023 на зарплати вчителям пропонують скоротити на 19%.

Водночас проєкт бюджету на 2023 рік передбачає 2,5 мільярда гривень на створення безпечного середовища в закладах освіти та шкільні автобуси.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – eskaylim, Depositphotos


Обговорення