Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Січня 2023

Всесвітній день дитячих винаходів: які прилади створюють українські школярки

3D-модель керованої балістичної ракети, десятки видів палива для неї, електронний годинник – ось які винаходи представили журналістам черкаські школярки 17 січня – до Всесвітнього дня дитячих винаходів.

“Суспільне” принагідно до дати розповіло про юних винахідниць із Черкас – Анастасію Самелюк та Ярославу Пікулу

Обидві дівчини навчаються в гімназії № 9. Шістнадцятирічна Анастасія Самелюк зацікавилася ракетомоделюванням два роки тому. Корпус першої моделі ракети, яку створювала місяць, “складається із залізних шпильок, на які надіті деталі з пластику, які були основою для керованої ракети”. Програмуючи ракету, школярка користується складними пристроями для обчислення висоти та траєкторії польоту моделі.

Під час цієї роботи у винахідниці з’явилась ідея створити паливо для двигунів власної розробки. Усього вона зварила близько десяти видів палива на спеціально сконструйованій плиті.

“Дуже багато в інтернеті є рецептів для приготування палива. Основою його є сорбіт, тобто замінник цукру, і селітра, а моїм внеском було використання каталізаторів для того, щоб воно швидше згорало і сам двигун виробляв більше тяги, щоб ракета швидше летіла”, – розповіла Анастасія. Зараза школярка працює над створенням драгстера – спеціальної машини для участі у змаганнях: удосконалює конструкцію, щоб зменшити її масу.

Десятикласниця Ярослава Пікула займається мікроелектронікою: вона зібрала й запрограмувала електронний годинник на платах. Робота на завершальному етапі – потрібно розробити корпус приладу. Після цього дівчина планує створити робота для участі у змаганнях.

Читайте також: “Старшокласниці взяли участь у створенні відеокурсу про STEM для жінок”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення