Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Грудня 2022

Вступна кампанія-2023: розпочато громадське обговорення законопроєкту

Громадськість запрошують до обговорення основних положень проєкту “Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році”, які стосуються форми проведення підсумкового тестування, конкурсного балу, розподілу бюджетних місць тощо.

Початок обговорення оголошено на сайті Міністерства освіти і науки України.

Повний текст проєкту можна завантажити за посиланням.

Зауваження та пропозиції до проєкту прийматимуть у формі порівняльної таблиці до 27 грудня 2022 року на електронну пошту: [email protected] (Леонтьєва Ольга, державний експерт експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти, тел. (044) 481-32-67).

У міністерстві окреслили певні особливості вступної кампанії-2023. 

Національний мультипредметний тест

  • На основі повної загальної середньої освіти та ступеня молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста) абітурієнти вступатимуть за результатами Національного мультипредметного тесту (НМТ). 
  • НМТ буде складатися із чотирьох обов’язкових предметів (української мови, математики, історії України та однієї з іноземних мов (на вибір вступників – англійська, французька, німецька та іспанська)).
  • В окремий день вступники зможуть (за бажанням) скласти додатковий предмет НМТ (фізику, хімію чи біологію), результатом якого можна буде замінити оцінку з історії України або іноземної мови.
  • Вступники на мистецькі та спортивні спеціальності складатимуть НМТ та творчий конкурс.
  • Замість результатів НМТ 2023 року можна буде скористатись результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2020/2021 років.

Право вступу без зовнішніх іспитів

Лише за результатами вступних випробувань у закладі вищої освіти можна буде вступити на контракт на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста) та освітнього ступеня бакалавра на навчання на спеціальності, яким надається особлива підтримка, наприклад, “Дошкільна освіта”, “Хімія”, “Матеріалознавство” (повний перелік – на с. 94-96 повного тексту проєкту).

Бюджетні місця

Зарахування на навчання за державним замовленням у ЗВО державної та приватної форм власності відбуватиметься за результатами конкурсного відбору (крім вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти).

Суттєво зменшується регулювання розподілу бюджетних місць державними замовниками на користь прозорих і повністю автоматизованих процедур.

Абітурієнти із повною загальною середньою освітою та молодші бакалаври (молодші спеціалісти) братимуть участь у спільних широких конкурсах із використанням однакового розрахунку конкурсного бала.

Сфера розподілу бюджетних місць за рішенням конкурсної комісії державного (регіонального) замовника буде звужена до регіонального замовлення, а також державного замовлення на спеціальності з творчим конкурсом та деякі спеціалізації педагогічних спеціальностей (підготовка вчителів угорської, румунської/молдавської, польської мови і літератури, фахівців з олігофренопедагогіки, ортопедагогіки, сурдопедагогіки та тифлопедагогіки).

Обрахунок середнього бала

У вступній кампанії 2023 року не планується використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт.

Галузевий коефіцієнт буде використаний для підтримки вступників на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста) із пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетності) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка.

Регіональний коефіцієнт буде визначено навесні залежно від воєнно-політичної ситуації в Україні.

Пільгові категорії

Передбачено збереження всіх пільг та пільгових категорій, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій.

Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити усі процедури вступної кампанії дистанційно та укласти договір про навчання впродовж трьох місяців після початку навчання.

Застосування пільг для жителів особливо небезпечних територій буде визначено навесні з урахуванням воєнно-політичної ситуації в Україні.

Конкурсний бал

Вступники будуть допускатися до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення та можуть бути рекомендовані або переведені на такі місця в разі наявності конкурсного бала не менше ніж 130,000 (для дітей загиблих захисників України ця умова не застосовується).

Для спеціальностей “Стоматологія”, “Медицина”, “Педіатрія” галузі знань “Охорона здоров’я” конкурсний бал не може бути меншим ніж 150, для спеціальностей галузей знань “Право”, “Публічне управління та адміністрування”, “Міжнародні відносини”, спеціальності “Фармація, промислова фармація” – меншим ніж 140.

Читайте також: “Вступна кампанія 2023: планують замінити ЗНО на розширений НМТ”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: Міністерство освіти і науки України


Обговорення