Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Квітня 2024

Вийшов новий епізод подкасту для зміцнення ментального здоровʼя “Простими словами”: де слухати

Для українців і українок вийшов новий епізод подкасту для зміцнення ментального здоровʼя “Простими словами”. У випуску Маріель Буке, американська психологиня й керівниця центру психічного здоровʼя та досліджень “Розірви коло травми”, поділилася простими техніками розслаблення, які допомагають довгостроково покращити психічне здоровʼя.

Про це розповіли в Міністерстві охорони здоров’я України.

Прослухати подкаст всі охочі можуть за посиланнями:

Для користувачів і користувачок за лінком доступна ще й текстова версія інтерв’ю.

Як стверджує Маріель Буке, у людини не буває поганих чи хороших емоцій, вони лише передають інформацію про те, як ми сприймаємо світ і людей навколо. Емоції можуть показати, що найбільше болить, у яких ситуаціях людина відчуває себе найбільш вразливою і куди треба найперше спрямувати свою увагу.

Однак тривалий стрес, якого зазнають українці й українки в умовах повномасштабної війни, може сприяти “застряганню” в надмірних емоційних реакціях, які:

  • здатні зруйнувати стосунки людини;
  • заважають людині рухатися обраним життєвим шляхом;
  • виснажують людину ментально та фізично.

Для того, аби допомагати собі під час складних емоційних станів, фахівчиня радить використовувати три прості тілесно орієнтовані техніки:

  • спокійне дихання протягом пʼяти хвилин (щонайменше хвилини): повільні вдихи й видихи – ефективний спосіб знизити надмірну емоційну реакцію;
  • розгойдування з боку в бік: коли ми розгойдуємо своє тіло, це стимулює реакцію розслаблення, адже нагадує заколисування;
  • мугикання низьким голосом: глибокий, низький тон допомагає розслабитися та заспокоїтися (не потрібно робити довго, достатньо однієї пісні).

Як стверджує Маріель Буке, такі прості дії перепрограмовують наш мозок, і в довгостроковій перспективі наше тіло запамʼятовує цей стан емоційної безпеки й спокою. Вона також наголосила, що важливою є регулярність кроків самозцілення, а не час виконання.

“Достатньо витратити пʼять хвилин на глибоке дихання чи 60 секунд на розслаблення в перервах між робочими зустрічами, але робити це щодня”, – наголосила психологиня.

Знайти корисні ресурси, поради й тренінги щодо життєстійкості освітяни, учні та їхні батьки можуть також на порталі проєкту “Resilience.Help” від ГО “Смарт освіта”.

Раніше ми розповідали, що психологиня Світлана Ройз запустила онлайн-простір турботи “Стійкість для Стійких”.

Титульне фото: “НУШ”


Обговорення