Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Травня 2023

Вилучення дітей з українських родин у Європі – в Офісі омбудсмена відреагували на проблему

Офіс омбудсмена зафіксував кілька десятків випадків вилучення українських дітей із сімей біженців у європейських країнах.

Як передає “Укрінформ”, про це Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець сказав під час пресконференції.

Такі факти є, ми їх наразі зафіксували кілька десятків. У чому є проблема? У тому, що відповідно до європейського законодавства, офіційний в Україні опікун не є офіційним опікуном на території ЄС“, – заявив омбудсмен.

За його словами, є країни, де розуміють, у якій ситуації перебувають українці і не порушують цього питання або просто допомагають біженцям вижити. Однак є ті країни, де щодо визнання законності опікунства є проблеми.

“Скажу так: випадки, на наш погляд, порушення прав громадян України є. І я в першу чергу звертаюся до своїх партнерів-омбудсманів цих країн. Ми навіть окремо пропрацювали з однією країною юридичний документ, який дозволяє втручатися у цю ситуацію нашим спільним групам”, – додав Лубінець.

Він наголосив, шо в Офісі Уповноваженого добилися найголовнішого – дітей перестали фізично забирати з родин українських громадян. Факти вилучення зараз опрацьовують.

Читайте також: “На фестивалі в Італії підлітка з України відмовилася співати на одній сцені з росіянином”.

Фото: “Укрінформ”


Обговорення