Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Вересня 2024

Вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі й незаконні – Служба освітнього омбудсмена

Адміністрації закладів освіти не мають права вимагати від учнів і учениць носити шкільну форму. А заборона відвідувати заняття через її відсутність або “не такий одяг для школи” порушує право дітей на освіту.

Про це нагадали на сторінці освітнього омбудсмена.

З початком нового навчального року до Служби освітнього омбудсмена знову почали надходити звернення про те, що в закладах освіти вимагають, аби учні й учениці носили шкільну форму або дотримувалися дрес-коду на кшталт “білий верх, чорний низ”. Соцмережами також активно ширяться дописи з такою інформацією. Зокрема, батьки повідомляють про шкільні “рейди”, які вчителі й представники адміністрації закладів освіти проводять під час уроків. У межах таких заходів освітяни перевіряють зовнішній вигляд учнів і можуть відсторонити їх від навчання через “невідповідний” дрес-код.

“Замість того, щоб забезпечувати освітній процес і дбати про безпеку дітей, частина педагогів здійснюють перевірки та “рейди” зовнішнього вигляду учнів, порушуючи закони. Вони тиснуть на дітей, а при систематичних зауваженнях здійснюють булінг школярів і, крім того, позбавляють дітей права здобувати освіту, що й так складно робити в нинішніх умовах”, – додали в Службі освітнього омбудсмена.

Там закликали педагогів та адміністрації шкіл припинити всі заходи, які стосуються перевірки зовнішнього вигляду учнів. Адже одяг для школи – це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними рекомендаціями є його:

  • охайність;
  • відповідність сезону;
  • зручність (зокрема, під час перебування в укриттях).

А тому жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі й незаконні.

“Звертаємо увагу, що ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми. Тому ця вимога, наведена в статутах, є незаконною. А положення про обов’язкову шкільну форму, яка є у деяких школах, – незаконний документ, який не має юридичної сили”, – наголосили в Службі освітнього омбудсмена.

Там також додали, що відсторонення від уроків і відправлення дитини додому для переодягання під час освітнього процесу може стати причиною потенційної небезпеки для життя й здоров’я учня / учениці. Адже замість того, щоб перебувати в школі, дитина може знаходитися будь-де, а в разі повітряної тривоги не буде під наглядом вчителя в укритті.

“Відповідальність за життя й здоров’я учня / учениці в цей час несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію”, – пояснили в Службі.

Там також порадили заклади освіти виробляти рекомендації щодо одягу спільно з учнями та їхніми батьками.

Якщо в закладі освіти порушують права учнівства й вимагають від школярів обов’язкового носіння шкільної форми або певної форми одягу батьки й діти можуть подати скаргу до Служби освітнього омбудсмена за посиланням.

Раніше ми розповідали, що в Івано-Франківську ученицю ліцею не допустили до уроків через “неналежний зовнішній вигляд”.

Читайте також: “Вперше з 1968 року: уряд Франції хоче повернути обовʼязкову шкільну форму”.

Титульне фото: freepic.com, зображення створили за допомогою штучного інтелекту


Обговорення