Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Серпня 2022

Вимушений переїзд: як підтримати дитину в дорозі

МОН публікує поради для батьків, які допоможуть малечі перенести примусове переміщення під час війни.

1. Розкажіть дитині про маршрут та причину поїздки.

Поясніть дитині, куди ви їдете та чому. У випадку, якщо не маєте повної інформації, скажіть: “Ми їдемо шукати укриття і місце, де буде безпечніше”. Говоріть про напрямок руху, міста, які проїжджаєте, – це допоможе дитині відчути, що ситуація контролюється дорослими.

2. Надайте відчуття безпеки та емоційного зв’язку.

Запропонуйте взяти в дорогу улюблену іграшку чи іншу важливу для дитини річ. Це допоможе відволікти малечу та підсилить відчуття зв’язку з домом. Обійнявши іграшку в момент страху або суму, дитина легше заспокоїться.

3. Поясніть правила поведінки в дорозі.

Зверніть увагу дитини на те, що під час зупинок на блокпостах потрібно поводитися тихо, не визирати з вікон і у жодному разі не виходити з транспорту.

4. Спостерігайте за станом дитини та реагуйте на її потреби.

Регулярно запитуйте, чи хоче дитина їсти, пити, в туалет. Щоби перевірити реакцію дитини та підтримувати з нею контакт у дорозі, можна вигадати кодове слово для своєрідної “переклички” (наприклад, “Я тобі буду казати “Ту-Ту”, а ти відповідай мені “Ш-ш-ш”).

5. Допоможіть дитині стабілізувати емоційний стан.

Впоратися з емоційною напругою можна за допомогою звуків та рухів. Наприклад, якщо малеча злиться, запропонуйте витягнути руки, стиснути кулачки, міцно заплющити очі, а потім розкрити долоні, струсити руки та розплющити очі (повторити декілька разів). Впоратися зі стресом допоможуть прості вправи: гиркати як звір, співати звук “Аааа” чи “Оооо”.

6. Покажіть, як подолати втому.

Дорога виснажує, від довгого сидіння можуть заніміти кінцівки. Активізувати тіло допоможуть поплескування по тілу (це може робити й сама дитина, і доросла людина, яка поруч). Щоб перемкнути увагу малечі, запропонуйте їй відгадати загадки, пограти в “Їстівне – неїстівне” та слова.

7. І найголовніше — дбайте про себе!

Турбота про себе – це турбота і про дитину також. Стежте за диханням та потребами організму, намагайтеся відпочивати. Для зняття напруги та втоми можна масажувати мочки вуха, пити воду повільними ковтками тощо.

Читайте також про те, як покращити емоційний стан підлітків.

Про те, де узяти розвивальні ігри та завдання для дітей 3-6 років читайте тут.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: пресслужба МОН.


Обговорення