Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Лютого 2023

Виплати освітянам ЗЗСО на час простою школи: роз’яснення МОН

З метою ефективного використання бюджетних коштів Міністерство освіти і науки України надало додаткові розʼяснення щодо фінансування педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, де оголошено простій.

Відповідний лист опублікували на сайті МОН.

Зокрема, для місцевих бюджетів, у яких закладам загальної середньої освіти оголошено простій у звʼязку із окупацією чи веденням активних бойових дій, кошти для оплати простою передбачені в обласному бюджеті.

Формула нарахування освітньої субвенції в частині оплати простою, що передбачається в обласних бюджетах, така:

  • 2/3 посадового окладу вчителя вищої категорії з підвищенням на 10 % потрібно помножити на кількість педагогічних працівників ЗЗСО, де оголошено простій;
  • збільшити отриману суму на 22% нарахування єдиного соціального внеску на фонд заробітної плати.

У МОН нагадали, що керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, надано право до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

ОВА мають щомісяця здійснювати фінансування вказаних видатків відповідно до фактичної кількості педпрацівників, яким оголошено простій, та встановлених їм посадових окладів (ставок заробітної плати) згідно з тарифними розрядами і з передбаченими для них підвищеннями.

Територіальні громади, де є ЗЗСО на простої, повинні будуть звертатися до ОВА по ці кошти, підтверджуючи щомісяця фактичну кількість вчителів, яким оголошено простій.

Освітня субвенція для оплати простою для педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти не передбачена.

“Окремо звертаємо Вашу увагу, що територіальні громади не мають права на отримання освітньої субвенції для оплати простою педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, які провадять освітній процес, надали персональні дані учнів та, відповідно до кількості цих учнів, отримали освітню субвенцію. Територіальні громади повинні здійснювати оплату праці педагогічних працівників таких закладів освіти … за рахунок освітньої субвенції, яку отримали, виходячи із контингенту закладу освіти”, – наголосили в МОН.

Освітня субвенція для оплати простою з обласного бюджету спрямовується винятково для ЗЗСО, які не мають можливості відновити освітній процес, не надали персональні дані учнів та, відповідно, не отримали освітню субвенцію. 

Читайте також: “Зміни в розподілі освітньої субвенції на 2023: коментар освітнього омбудсмена”.

Фото: автор – PeterPike, Depositphotos


Обговорення