Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Березня 2024

Як говорити про 8 Березня в школі: для вчителів створили урок-конструктор

Для педагогів і педагогинь у межах проєкту “Сама собі ціль” створили конструктор уроку до Міжнародного дня боротьби за права жінок. Він стане у пригоді під час проведення інтегрованих уроків з літератури, історії та інших гуманітарних дисциплін, а також класної години для учнів 9-11 класів.

Про це редакції “НУШ” повідомили одні з авторів ініціативи – ГО “Освіторія”.

Конструктор уроку до 8 Березня доступний за посиланням.

Педагоги також можуть переглянути відеопрезентацію від ГО “Дівчата”, у якій фахівчині розповідають, як користуватися конструктором. Запис доступний на платформі Youtube за лінком.

Крім того, у межах проєкту популярні українські інфлюенсерки записали відеозвернення до школярок. У ролику, який привертає увагу до теми гендерної рівності та прав жінок, знялися, зокрема, Марія Туча, TUMAZAR, Кажанна та Евеліка. Переглянути його вчителі можуть тут (офіційний реліз відео відбудеться 6 березня).

В Україні зараз триває “перехідний період” у ставленні до гендерних свят, зокрема, 8 Березня, в основі якого – не ніжність і весна, а рух жінок за рівні права й реальні можливості ними скористатися.

Щоправда, у школах, наприклад, і досі можуть відзначати це свято, використовуючи застарілі підходи, які рясніють гендерними стереотипами та не відображають сучасних реалій, де жінка прагне рівної оплати праці, кар’єрного зростання й безпечного середовища без сексизму й об’єктивації.

Конструктор уроку до Міжнародного дня боротьби за права жінок складається з:

  • презентації;
  • відео;
  • гайду для самостійного проведення заняття;
  • матеріалів для групових активностей і обговорень.

За допомогою конструктору педагоги й педагогині зможуть провести унікальне інтерактивне заняття, яке відповідатиме потребам учнів і учениць, а також міститиме актуальну інформацію. Зокрема, запропоновані матеріали допоможуть:

  • переосмислити значення 8 Березня;
  • познайомити старшокласників і старшокласниць із видатними жінками у світовій історії й українським жіночим рухом;
  • звернути увагу на гендерний дисбаланс сьогодення й шляхи його вирішення;
  • розкрити тему жінок-захисниць у ЗСУ.

Раніше ми публікували докладну статтю про історію Міжнародного дня жінок, вплив Радянського Союзу на становлення свята в Україні, а також те, як його можна відзначити в школі. Матеріал доступний за посиланням.

Титульне зображення: ГО “Освіторія”

Проєкт реалізовано у партнерстві Projector Foundation та ГО “Дівчата” за підтримки “Освіторії” та проєкту “Не дрібниці”.


Обговорення