Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Грудня 2022

Як надолужити освітні втрати: поради ексміністерки

Точні дані щодо освітніх втрат у зв’язку із карантином і повномасштабною війною не відомі. Цього року до першого класу пішли діти, які могли жодного дня не відвідувати садочок. При цьому і PISA, і українське моніторингове дослідження якості початкової освіти від УЦОЯО показують пряму залежність між успішністю у школі та дошкільним розвитком.

Таку проблему на особистій сторінці у Facebook порушила ексміністерка освіти і науки Анна Новосад.

“Зараз ми всі фокусуємось на фізичному відновленні – відбудова, укриття, простори. І це правильно. Але відновлені стіни не дадуть якості. Паралельно потрібно вже починати дискусію щодо національної довгострокової політики з подолання освітніх втрат для дітей різного віку, формувати конкретні рішення і вже пропонувати їх міжнародним партнерам для фінансування”, – наголосила ексміністерка.

Серед пропозицій напрямків роботи із подолання освітніх втрат:

  • публічно визнати серйозність ситуації, не вдавати, що все гаразд: “Статистика з регіонів показує, що всі вчаться дистанційно, а значить мають доступ до освіти. Це брехня. У десятках населених пунктів, що були в окупації, єдиний засіб для навчання – старенький смартфон батьків, який не вкрала русня”;
  • переглянути програми, розвантажити їх, зробити гнучкішими, адже неможливо надолужити рік за місяць;
  • максимально використовувати позашкілля: створити позашкільні навчальні простори із цікавими програмами – це дешевше і швидше, ніж відбудувати всю школу;
  • готувати мережу тьюторів, які будуть готові займатися з дітьми додатково;
  • усвідомити унікальність нашого досвіду: “Нам не особливо є в кого переймати такий досвід. Жодна з більш-менш непоганих систем освіти не проходила через те, що відбувається у нас. Тому маємо спільно думати самі. Уряд чи парламентський Комітет вже могли б формувати майданчик для фахової дискусії активних та не шаблонних педагогів з різних міст, які знають контекст на власному досвіді, …  адекватних управлінців з регіонів і ключових міжнародних партнерів з експертизою типу ЮНІСЕФ”.

Читайте також: “Компенсаторний рік і додаткові консультації: що можна зробити для надолуження освітніх втрат”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор kmiragaya, Depositphotos


Обговорення