Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Червня 2021

Як не допустити директора-булера до конкурсу на посаду – поради освітнього омбудсмена

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, як не допустити винних у булінгу до керівництва школою.

Про це він написав на своїй fb-сторінці.

Омбудсмен розглянув приклад Соснівського ліцею №2 Львівської області. Там суд визнав винною у булінгу директорку ліцею Наталію Щербань. Рішення суду набрало чинності, однак це не завадило їй знову претендувати на посаду директорки.

“Вона подала документи на конкурс, щоб знову керувати тим самим ліцеєм, чиїх учнів вона публічно принижує. На жаль, відділ освіти не мав права відмовити їй у прийнятті документів, оскільки наразі закон не передбачає такої підстави для відмови”, пише омбудсмен.

Конкурс має відбутися 18 червня. Горбачов повідомляє, що конкурсна комісія має повне право не дозволити кандидатці перемогти на конкурсі. Правові підстави такого рішення комісії є в статті 26 закону “Про освіту” та статті 38 закону “Про повну загальну середню освіту”. В них зазначено, що директор школи має створити в закладі безпечне освітнє середовище, вільне від насильства та булінгу та показувати позитивний приклад іншим педагогам.

“Який приклад показує директорка – і як цей приклад наслідують деякі (на щастя - не всі) вчителі Соснівського ліцею №2 – ми вже бачимо”, заявляє уповноважений. У тому ж самому Соснівському ліцеї №2 суд визнав ще й вчительку винною у булінгу і зобов’язав її сплатити штраф у розмірі 850 грн.

Зі свого боку, Горбачов обіцяє ініціювати зміни до законодавства він звернеться до комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій. Омбудсмен хоче доповнити закон  “Про повну загальну середню освіту” забороною винним у булінгу бути керівниками освітніх закладів та входити до конкурсних комісій.

Читайте також “Булінг очима дитини: що робити дорослим, якщо учнів цькують”.

Фото: автор – soleg, Depositphotos


Обговорення