Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Березня 2023

Як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном, – роз’яснення МОЗ

У МОЗ пояснили, як діяти, якщо отримали МВТН (медичний висновок про тимчасову непрацездатність), перебуваючи за кордоном. Ця інформація може бути корисна для освітян, які наразі перебувають за межами України.

Із повним матеріалом можна ознайомитися на сторінці МОЗ.

Електронні лікарняні, що формуються на основі електронних МВТН, запустили півтора року тому. Наразі в електронній системі охорони здоров’я сформовано 15,4 млн МВТН, на основі яких видано 13,6 млн електронних лікарняних, зокрема 6,07 млн – з початку повномасштабної війни.

МВТН має бути сформований в день звернення пацієнта, якщо згідно з висновком лікаря пацієнт має тимчасову втрату непрацездатності.

Якщо громадянин або громадянка України отримали МВТН за кордоном, вони можуть звернутися до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном або після повернення в Україну.

На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом (це обов’язкова умова) формують листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду – завдяки цьому можна швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати.

Якщо громадянин чи громадянка виїжджають за кордон для продовження лікування і мають вже відкритий МВТН для продовження строку тимчасової непрацездатності, перебуваючи за кордоном, їм потрібно надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, у яких має бути зазначено строки непрацездатності.

Якщо громадянин чи громадянка України хворіли за кордоном (і мають підтверджувальні медичні документи), проте не мали змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, після повернення в Україну протягом року (від строку лікування) можна звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН із тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.

У випадках лікування за кордоном МВТН може бути сформований в таких категоріях:

  • “Захворювання або травма загального характеру”;
  • “Догляд за хворою дитиною”;
  • “Вагітність та пологи”;
  • “Ортопедичне протезування”.

Читайте також: “Українські школи за кордоном: юридична й фінансова площина проблеми – освітній омбудсмен”.

Фото: 24 здоровʼя


Обговорення