Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Жовтня 2023

Як педагогам без повної вищої освіти отримати або підтвердити категорію: роз’яснення

Педагогам, які не мають повної вищої освіти, необхідно до 20 грудня 2023 року подати заяву на позачергову атестацію для присвоєння їм кваліфікаційної категорії (другої чи першої) та підтвердження чи присвоєння педагогічного звання.

Про це йдеться в роз’ясненні про норми атестації від Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки.

В оновленому Положенні про атестацію працівників закладів освіти змінили підходи до атестації педагогів, які не мають повної вищої освіти (для них передбачена можливість присвоєння кваліфікаційних категорій). Крім того, був змінений порядок присвоєння педагогічних звань.

Відповідно до пункту 9 розділу І Положення, кваліфікаційну категорію “спеціаліст” присвоюють педагогічному працівнику, який має освіту:

  • фахового молодшого бакалавра,
  • молодшого спеціаліста,
  • молодшого бакалавра,
  • бакалавра.

Кваліфікаційну категорію “спеціаліст другої категорії” присвоюють педагогічному працівнику закладу дошкільної освіти зі стажем роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж три роки та освітою:

  • молодшого спеціаліста,
  • бакалавра,
  • молодшого бакалавра,
  • фахового молодшого бакалавра.

Кваліфікаційну категорію “спеціаліст першої категорії” присвоюють педагогічному працівнику закладу дошкільної освіти зі стажем роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж п’ять років та освітою:

  • молодшого спеціаліста,
  • бакалавра,
  • молодшого бакалавра,
  • фахового молодшого бакалавра.

Тому вихователям, музичним керівникам, інструкторам з фізкультури, які закінчили педагогічні училища чи коледжі, атестаційні комісії мають присвоювати кваліфікаційні категорії залежно від стажу педагогічної роботи, зокрема:

  • спеціаліст другої категорії,
  • спеціаліст першої категорії.

Пунктом 10 розділу І Положення встановлено, що за результатами атестації педагогічні звання присвоюють (підтверджують) педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію “спеціаліст першої категорії”/”спеціаліст вищої категорії”.

Згідно з попереднім Положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН України від 6.10.2010 № 930 (пункт 5.4), педагогічним працівникам ЗДО, які мають базову або неповну вищу педагогічну освіту, стаж понад 8 років і найвищий тарифний розряд, могли присвоювати звання “вихователь-методист”.

Ці звання є чинними до нової атестації педагогічних працівників, яка буде проведена вже за новим Положенням (підпункт 1 пункту 3 наказу МОН № 805).

Тому до закінчення процедури проведення чергової або позачергової атестації педагогічних працівників ЗДО за новим положенням, за ними зберігаються присвоєні за попередньою атестацією педагогічні звання, незалежно від того, є у них кваліфікаційна категорія чи ні.

Оскільки нове Положення передбачає можливість присвоєння кваліфікаційних категорій педагогічним працівникам, які не мають повної вищої освіти. А це означає, що незалежно від рівня освіти вихователям, музичним керівникам та інструкторам з фізичної культури ЗДО може бути присвоєна “перша кваліфікаційна категорія” (якщо їхній стаж роботи понад 5 років).

Вихователям-методистам, які не мають повної вищої освіти, присвоюють педагогічне звання “старший вихователь” під час їх позачергової чи чергової атестації на присвоєння першої кваліфікаційної категорії.

Учителям, вихователям груп продовженого дня, педагогам-організаторам, які не мають повної вищої освіти присвоюють кваліфікаційну категорію “спеціаліст другої категорії” за наявності стажу роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж три роки (пункт 9 розділу І Положення)

Тим із них, хто здобув освітній рівень бакалавра та мають стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж п’ять років, присвоюють кваліфікаційну категорію “спеціаліст першої категорії”.

Вказані вище працівники мають право подати до 20 грудня 2023 року заяву на позачергову атестацію:

  • на присвоєння другої чи першої кваліфікаційної категорії;
  • на підтвердження педагогічного звання “вихователь-методист” – під час атестації на першу кваліфікаційну категорію (відповідно до пункту 2 розділу ІІІ Положення).

Для подання заяви на проходження позачергової атестації достатньо власного бажання педагога або однієї з підстав (або ж сукупності всіх факторів):

  • визнання переможцем, лауреатом фінальних етапів всеукраїнських, міжнародних фахових конкурсів;
  • наявності освітньо-наукового/освітньо-творчого, наукового ступеня;
  • успішного проходження сертифікації (підпункти 1-3 пункту 6 Положення).

Згідно з пунктом 11 розділу І Положення кваліфікаційні категорії та педагогічні звання, як правило, присвоюють послідовно. Однак це не обов’язково. Не передбачено також вимоги щодо присвоєння педагогічного звання лише під час проходження наступної атестації після присвоєння першої чи вищої кваліфікаційної категорії.

Тому педагогічним працівникам, які не мають повної вищої освіти, необхідно подати до атестаційної комісії І чи ІІ рівня (залежно від кількості у закладі педагогічних працівників) до 20 грудня 2023 року заяву на позачергову атестацію на присвоєння їм відповідної кваліфікаційної категорії (другої чи першої) та підтвердження чи присвоєння педагогічного звання.

Читайте також: ”Гроші (не) ходять за вчителем: про проблеми й зміни в системі підвищення кваліфікації вчителів”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення