Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Травня 2023

Як підтримати дитину, якщо її близька людина на фронті, – поради від фахівців

Як пояснити дитині, чому саме її рідна людина має захищати країну, наражається на небезпеку, рідко телефонує і буває вдома? Які слова підібрати, щоб допомогти впоратися із переживаннями, сумом і страхом втрати?

Міністерство охорони здоров’я підготувало поради для дорослих за матеріалами від спеціалістів Центру здоров’я та розвитку “Коло сім’ї”:

  1. Пояснюйте дитині, заради чого рідні на війні – випробування долати легше, якщо розумієш його сенс. Наприклад, можна сказати, що тато разом із армією робить усе, щоб Україна перемогла.
  2. Підтримуйте стосунки дитини з рідною людиною. Поставте спільні фото, що нагадують про приємні моменти, проведені разом, на видноті.  Якщо є така можливість, дозвольте дитині поспілкуватися телефоном. Альтернативою може стати запис голосу на телефон. Якщо є можливість передати щось близькій людині на фронт – запропонуйте щось намалювати, зробити оберіг тощо.
  3. Відстежуйте, що дитина бачить і чує з новин, обговорюйте це разом. Дитина має право знати, що відбувається, але потрібно стежити, щоб вона не була переобтяжена інформацією. Коментуйте і пояснюйте, адже дитина може зробити помилкові висновки про почуту інформацію. Звісно, діти не повинні спостерігати на екрані жахливі сцени.
  4. Допомагайте давати раду з тривогою та смутком. Ми не можемо запевняти дитину, що нічого поганого не станеться з рідними. Але допомогти жити із цією невідомістю і надмірно не хвилюватися – можливо. Залучити дитину до певних активностей може бути найкращим способом подолати тривогу.
  5. Запропонуйте вести щоденник в очікуванні або пишіть його разом. Це допоможе упорядкувати думки, вивільнити надмірні переживання.

У МОЗ також вкотре наголосили: “Піклуючись про дитину, не забувайте про себе. Будьте чутливі й до своїх потреб, щоб зберігати ресурс підтримувати близьких. Коли один із подружжя йде на фронт, інший залишається сам на сам із усіма обов’язками, серед яких і піклування про дитину. Поясніть сину чи дочці, що розумієте їхню потребу в щоденній підтримці, але якщо відчуваєте, що не справляєтесь – просіть про підтримку самі”.

Читайте також: “Відчувати тіло, записувати думки, відновлювати зв’язок із реальністю: як дорослим і дітям уберегтися від виснаження”.

Фото: Credits


Обговорення