Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Травня 2022

Як учителям працювати на тимчасово окупованих територіях – розʼяснення

На платформі про навчання під час війни osvitanow.org, створеній Освіторією за підтримки МОН та ЮНІСЕФ, зʼявилося розʼяснення про те, як працювати вчителям на тимчасово окупованих територіях.

Учитель або й увесь шкільний колектив, який опинився в тимчасовій окупації, може навчати учнів дистанційно за українськими стандартом і програмами. У такому випадку за педагогом збережуться місце роботи та зарплата.

Якщо, навчаючи дітей за українськими програмами, вчитель ризикує життям або здоровʼя, на платформі радять припинити трудові відносини із закладом освіти. Водночас заробітна плата вчителя, який відмовився співпрацювати з окупаційною владою, зберігається.

Для уникнення ризиків заклади освіти на тимчасово окупованих територіях можуть оголосити простій. У такому випадку вчитель не має приходити в школу, проте отримуватиме зменшену зарплату.

Згідно зі статтею 113 Кодексу законів про працю, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Відповідно до частини третьої статті 113 цього кодексу, за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Також експерти нагадують, що співпраця з окупантом, зокрема і трансляція проросійських наративів у закладах освіти, тлумачиться як колабораціонізм або державна зрада та передбачає позбавлення волі від 2 до 15 років.

Також ви можете ознайомитися з листом МОН №1/3378-22 від 07.03.2022 “Про практику застосування трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану”.

Дивіться також алгоритм дій, як відновити обслуговування через органи Казначейства на ТОТ.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – newlight, Depositphotos


Обговорення